Industriarbetarnas tidning

Få arbetarkvinnor använder dator

27 juni, 2001

Skrivet av KAJSA HEINEMANN

Internet sägs stärka demokratin och möjliggöra det offentliga samtalet. Men långt ifrån alla har tillgång till nätet. LO-kvinnnor som fyllt 50 år är de absolut största förlorarna. Därefter kommer ensamstående LO-medlemmar. Få av dem har tillgång till dator och Internet, i såväl hemmet som på arbetet. Vinnarna är män inom Saco-förbunden.
Det visar LO: s nya rapport ”Om klyftor i informationssamhället”, som presenterades i dag (01 06 27).

Trots det tyder trenden på att tillgången på datorer i LO-medlemmars hem ökar lavinartat. 1994 hade 15 procent av medlemmarna dator, år 2000 var siffran 70 procent. Datoranvändning i arbetet däremot ökar inte alls med samma hastighet. Bara tre av tio LO-medlemmar använder dagligen dator i sitt arbete.

– Det här är ytterst en demokratisk fråga, säger Ulla Lindqvist, LO: s andre vice ordförande. Användandet av Internet på våra medlemmars arbetsplatser utvecklas alldeles för långsamt, till skillnad från medlemmar ur TCO: s och Saco:s arbetsplatser. Allt tyder på att användandet av Internet i arbetet ökar chansen att man också gör det i hemmet.

– Men facken måste också bli bättre på att arbeta för ett ökat användande av Internet, fortsätter hon. Kanske är det dags för alla förbund att införa IT-skolor?

Inom LO-förbunden ligger Metall och Industrifacket högst upp vad gäller medlemmar som använder dator i hemmet. I undersökningen ingick 6 600 slumpmässigt utvalda personer från nitton fackförbund inom LO, TCO och Saco.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen