Industriarbetarnas tidning

Fackligt samgående inte alltid dåligt

28 juni, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

När Beklädnads och Fabriks slogs ihop till Industrifacket 1993 minskade inte medlemmarnas fackliga aktivitet. Det visar en studie som publiceras i nya numret av tidskriften Arbetsmarknad och Arbetsliv.
Flera sammanslagningar av fackförbund är på gång på den svenska arbetsmarknaden. På LO-sidan utreder Grafiska fackförbundet en sammanslagning med Seko och Elektrikerna. Och på tjänstemannasidan pågår ett projekt som går ut på att slå ihop de fyra fackförbunden HTF, SKTF, ST och FF.

Sammanslagningarna är ett sätt för facken att hitta samordningsvinster och bli effektivare. Men ofta framförs farhågor om att sammanslagningar också minskar medlemmarnas fackliga aktivitet. De nya förbunden riskerar att bli stora byråkratiska organisationer som det är svårt att identifiera sig med för medlemmarna.

Men det behöver inte alltid bli så. I en för svenska förhållanden unik studie har forskarna Magnus Sverke, Anders Sjöberg och Gary N Chaison undersökt vad som hände med medlemmarnas fackliga aktivitet när Beklädnads slogs ihop med Fabriks till Industrifacket 1993.

De har gjort en enkätundersökning bland samma medlemmar i förbunden, både före sammanslagningen och två år efter den. Och resultatet blir att den fackliga aktiviteten är ungefär den samma. En liten minskning i deltagandet syns hos Beklädnads, som var det mindre av de två förbunden. Men forskarna anser att minskningen är försumbar.

De tror att fackens hårda satsning på att behålla det lokala engagemanget i avdelningar och framför allt i klubbar på arbetsplatserna är en förklaring till att sammanslagningen inte minskade medlemmarnas aktivitet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.