Industriarbetarnas tidning

Industrifacket äger aktier i Esselte

25 juni, 2001

Skrivet av

Sjunde AP-fonden rensar ut Esselte ur sin aktieportfölj på grund av etiska skäl. Gravida kvinnor diskrimineras vid företagets mexikanska fabrik Industrifacket äger aktier i Esselte till ett värde av 1,5 miljoner kronor.

Men Industrifacket säljer inte aktierna – än.

– Vi vill avvakta och se hur Esselte kommer att agera, säger Leif Håkansson, förbundskassör i Industrifacket.- De har veckan på sig. Lämnar de ingen godtagbar förklaring innan utgången av veckan ber vi vår förvaltare att sälja aktierna i Esselte.
Leif Håkansson förväntar sig att Esselte kommenterar uppgifterna från Sjunde AP-fonden.
– Det vore ju magstarkt om de skiter i det.

Det var i dag (01-06-25) som Sjunde AP-fondens vd Peter Norman på dagens Nyheters debattsida meddelade att ett 30-tal företag ska rensas ut ur aktieportföljen på grund av etiska skäl.

Enda nämnda svenska företag är Esselte som tillverkar kontorsvaror vid ett 30-tal fabriker i 15 länder.

I den mexikanska staden Tijuana monteras Esselte-maskiner. Alla kvinnor som anställs tvingas uppge om de är gravida. De tvingas också, enligt Sjunde AP-fonden. genomgå graviditetstest.

Industrifacket har 27 500 aktier i Esselte. All aktieplacering sköts av externa förvaltare. Aktieköpen måste rimma med Industrifackets etiska syn, understryker Håkansson.

– Får vi kännedom om att ett företags agerande strider mot våra etiska uppfattningar måste vi naturligtvis överväga att sälja aktierna.I fallet Esselte vill ha nu ge företaget chansen att förklara sig.

– Vi kommer att följa deras agerande mycket noga.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.