Industriarbetarnas tidning

LO skärper finansetiken

6 juni, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Kvartalskapitalismen hotar demokratin. Det anser LO som bland annat ska använda sin egen ekonomiska makt genom att undvika placeringar i företag där arbetarnas grundläggande rättigheter kränks.Igår fattade LO-styrelsen beslut om nya etiska placeringsregler för LO och dess medlemsförbund. Reglerna innebär att de bolag man har aktier i ska följa den internationella arbetsorganisationen ILO:s konventioner och OECD:s uppförandekod för multinationella företag. Det betyder bland annat att arbetare ska kunna organisera sig fackligt utan att diskrimineras.

På frågan om det förändrar något i de placeringar LO redan har, svävade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin något på målet. Hon tror dock inte det. Ändå anser hon inte att de nya reglerna är tandlösa.

– Det finns inga ledande företrädare för svenskt näringsliv som stödjer till exempel barnarbete. Men ofta är man obenägen att ställa krav. Vi vill att de ska börja ställa frågorna.

LO kommer att ge sina placerare i uppdrag att ställa frågor kring hur företag agerar. Den informationen vill LO att placerarna ska få från facken runt om i världen. LO vill inte ge några konkreta exempel på företag som skulle kunna ”svartlistas” i dag. Men LO:s chefsekonom Dan Andersson pekar ut tre sektorer där det finns tendenser till att arbetstagares rättigheter kränks.

Det är i byggföretagen, som hyr in underleverantörer där anställda kan arbeta i en dålig arbetsmiljö och till låga löner. Det är mediaföretag som tjänar pengar på pornografi och där arbetstagarna kan leva i en juridisk gråzon. Och det är klädföretag som via underleverantörer i tredje världen ibland tjänar pengar på barnarbete och arbete i fabriker där arbetarnas rättigheter kränks.

Utöver de nya etiska investeringsreglerna kommer LO med ytterligare förslag till hur effekterna av den kortsiktiga ekonomin kan bekämpas. LO vill:

* Att finansdepartementet på allvar utreder möjligheterna att införa en Tobinskatt.

* Att en finansinspektion införs på EU-nivå och senare på global nivå.

* Att ett ekonomiskt säkerhetsråd inrättas. Det ska kunna ställa krav på diktaturer att demokratisera det egna landet för att få möjlighet till skuldavskrivningar.

* LO vill också att den Europeiska Centralbanken får i uppgift att arbeta för finansiell stabilitet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.