Industriarbetarnas tidning

’Många skräpjobb i industrin’

27 juni, 2001

Skrivet av KAJSA HEINEMANN

– Visst stämmer det att bilden av verkstadsindustrin som finns i dag är något missvisande, säger Göran Greider, debattör och chefredaktör på Dala-Demokraten.
– Det vet väl alla numera att det på många verkstäder krävs civilingenjörsutbildning innan man kliver över tröskeln, men också att det finns många skräpjobb kvar inom industrin. Har inte antalet löpande-band arbeten blivit fler med åren, fortsätter han.

Tillsammans med bland andra Charles Dickens, fackpressen och Vägverket utses Göran Greider till en av mytspridarna i den nya rapporten ”Mytspridarna – En rapport om den baktalade industrin”, skriven på uppdrag av Sveriges Verkstadsindustrier (VI)

I rapporten, som publicerar valda delar ur Göran Greiders dikt ”När fabriken tystnar”, kallas han för en ”industriromantiker som bidrar till att sprida bilden av industrin som gammalmodig, föråldrad – något som tillhör en svunnen tid”. Själv tar han utpekandet med humor:

– Jag hade ingen aning om att jag fanns med i rapporten, men det är ju alltid roligt att bli utsedd till mytspridare, säger han. Faktum är att jag är en av få journalister som verkligen har varit ute mycket på industrier runt om i landet. Och det jag sett är att allt nytt inom industrin inte alltid är till det bättre. Som jag ser det har mycket av gemenskapen som fanns förr mellan arbetarna helt försvunnit.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.