Industriarbetarnas tidning

Metall testar nytt system för fackavgiften

29 juni, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metall testar ett nytt system för att få in fackavgiften. Tanken är inte att sänka medlemsavgiften. Syftet är i stället att få bort de höga fackavgifterna för dem som jobbat mycket övertid.
Ofta är det i samband med mycket övertids- eller helgarbete som avgifterna skjuter iväg, eftersom avgiften tas ut som en procent på hela lönen, inklusive alla tillägg. Det väcker kritik mot facket.

Metalls avdelning i Finspång har flera gånger lämnat motioner till kongressen om att införa ett tak på avgiften. De har avslagits. Men nu är Finspång en av tre orter där ett nytt avgiftssystem har prövats under ett år. Försöket har ännu inte utvärderats av förbundet, men kommer förmodligen att diskuteras inför kongressen i november.

Det går ut på att avgiften beräknas på hela årsinkomsten, i stället för på varje månadsinkomst. Det gör att avgiften blir lika stor under alla årets månader.

På Alstom i Finspång har kritiken mot avgiften kommit från bland annat gruppen av resande montörer. När de varit ute på jobb med många timmars övertid har deras avgifter vissa månader skjutit iväg uppåt 800 kronor.

– När de haft sådana svängningar i avgifterna, har det blivit mycket missnöje, säger verkstadsklubbens ordförande Jan Karlsson.

Han tror att diskussionen om avgiften blir extra viktig när Metall allt oftare arbetar tillsammans med tjänstemannaförbundet Sif, som har lägre avgifter.

– Här arbetar vi mycket tillsammans och då blir det att medlemmarna kikar på deras avgifter.

Jan Karlsson tycker att förslaget till nytt system är bra. Men även om det skulle införas permanent tror han inte att diskussionen om avgiftens storlek försvinner helt. Han får ofta höra från medlemmarna att den är för hög. Alla som Dagens Arbete träffar på Alstom håller dock inte med.

– Nej, vi tycker inte att avgiften är för hög, säger förrådsarbetaren Vuokko Heinonen. Hon får medhåll från kollegan Koviuka Cica:

– För pengarna får vi ett bra fack som man kan prata med, säger hon.

Båda två är också positiva till försöket med ett nytt avgiftssystem. När topparna på avgiften försvinner, har de upplevt att avgiften blir mindre.
Det ska den egentligen inte bli. Men det kan vara svårt för de anställda att i förväg uppskatta hur mycket övertid de arbetar under året.
När de ”deklarerar” den inkomst som fackavgiften ska bygga på, får de välja mellan två formulär. Det ena bygger på att de fyller i förra årets inkomster, alltså det som står i deklarationen. Det andra formuläret bygger på att man uppskattar hur stor lönen kommer att bli det här året.

– De flesta väljer nog den andra varianten med att uppskatta årets lön, säger montören Lars Carlsson.

Se även Fackavgiften kan sänkas

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?