Industriarbetarnas tidning

Metall välkomnar EU:s mbl

15 juni, 2001

Skrivet av KAJSA HEINEMANN

Det nya direktivet som Sverige har varit med om att utarbeta och som ger arbetstagare inom EU en medbestämmandelag välkomas stort av Stig Marklund, metalls biträdande förbundsordförande:- Det har särskilt stor betydelse för arbetstagare på företag inom EU som inte har samma rättigheter som vi i Sverige. Men det påverkar även oss som arbetar fackligt här i Sverige. Det blir lättare för fackförbund som arbetar över nationsgränserna att hänvisa till direktivet, och svårare för företag att hota med arbetslöshet eller flytt om arbetstagarna inte håller igen på sina krav.

Direktivet syftar till att förstärka kommunikationen mellan arbetsgivare och arbetstagare så att omstruktureringar av företag inte kan göras utan vidare. Här finns uttalade minimikrav på vilka regler medlemsstaterna ska uppfylla om information till och i samråd med arbetstagare.

Det är det svenska ordförandeskapet som lyckats uppnå en politisk överenskommelse. Något statsrådet Mona Sahlin är stolt över:

– Det är 25 år sedan medbestämmandelagen (mbl) tillkom i Sverige. Ett hårt och roligt arbete har nu gett resultat i EU. Denna historiska dag visar att EU än en gång fattat ett beslut som sätter arbetstagares villkor i centrum, säger hon i ett pressmeddelande.

Förslaget lades fram redan 1998. Det hade sin bakgrund i en uppmärksammad nedläggning av en fabrik i Belgien, där företaget inte informerade sina arbetstagare om nedläggningen.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen