Industriarbetarnas tidning

Petter får kulturstipendium av LO

20 juni, 2001

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Raparen Petter från Stockholm är en av de sex som i år får LO:s kulturstipendium på 30.000 kronor. Han får musik- och opinionsbildningspriset för att han har förmåga att koppla ihop unga människors vardag med den allmänna samhällsutvecklingen.

LO har delat ut stipendier sedan 1962 för att stödja och betona vikten av aktiva kulturarbetare och deras arbete.

Fredrik Ekelund, Malmö, får litteraturpriset för att han skriver som människor pratar och för sin förmåga att använda språket så att orden får vingar.

Teater Tribunal, Stockholm, får scenpriset för att de gör teater som tar ställning mot kommersialismens avtrubbande liknöjdhet, Åsa Faringer, Stockholm, gör film som inte dömer eller ömkar och får därför filmpriset. Genom att vara lyhörd tolkar hon enskilda människors liv på ett sätt som skapar vilja till mer rättvisa, ökad solidaritet och starkare internationellt engagemang.

Väsby konsthalls Ricardo Donoso, Upplands Väsby, har bevisat att det är viljan och visionerna det kommer an på. Väsby konsthall är ett kulturcentrum som tar alla människors behov av att uttrycka sig på allvar. Ricardo Donoso får konstpriset.

Maria Arnqvist, Luleå, får eldsjälspriset för sin vilja att föra framtid av historien utan att bli nostalgisk. Genom envishet och målmedvetet arbete värnar hon Folkets hus som idé.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.