Industriarbetarnas tidning

’Sif bäddar för fattigdoms­försäkring’

13 juni, 2001

Skrivet av KAJSA HEINEMANN

Först ut var fackförbundet Saco. Nu inför även Sif en obligatorisk och privat arbetslöshetsförsäkring för sina medlemmar. Dock inte för de som fyllt 62 år. På Sif: s extra kongresstämma beslutades att det skulle vara för ekonomiskt riskabelt att tillåta medlemmar över 62 år att teckna försäkringen, då de tillhör en högriskgrupp.Försäkringen, som ska finansieras genom en höjd medlemsavgift, börjar gälla först i januari 2003.

Rose-Marie Hodann, chef för Metalls a-kassa, är skeptisk:

– Det är ingen bra väg för förbunden att gå, säger hon. Det är viktigare att arbeta för att stärka den allmäna arbetslöshetsförsäkringen.

– Jag ser en stor fara i att starka ekonomiska grupper som Sif och Saco börjar teckna egna privata försäkringar. Risken är att de inte längre ser någon anledning att betala till den allmänna försäkringen. På så sätt urholkas den och kvar får vi en försäkring utan pengar för de ekonomiskt svagare grupperna i samhället. En fattigdomsförsäkring, säger hon.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.