Industriarbetarnas tidning

Trotjänare blåsta på semesterpengar

28 juni, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

ABB sålde sin fabrik i Växjö. Sju månader senare gick det nya företaget i konkurs. De drabbade metallarbetarna riskerar att bli av med upp till 35 000 kronor i semesterpengar. Facket kräver att ABB tar ansvar för dem.
Den 26 april i år gick Växjö Metall Industri, VMI, i konkurs. Sextio metallarbetare blir av med sina jobb. Tidningen 74:an, medlemstidning för medlemmar i Metalls avdelning 74 i Östra Kronoberg, har granskat turerna kring konkursen.

I september förra året tog VMI, som ägs av Plåtinvest, över delar av ABB Fläktindustri AB i Växjö. Flera anställda hade då intjänad semester från sin tid i ABB.

– Klubben försökte få ut pengarna, men det fick man inte av ABB. Eftersom alla var glada över en ny ägare accepterade de det, säger Olle Andersson, ordförande för Metalls avdelning 74.

Men nu riskerar de anställda att gå miste om sina pengar. När företaget i april i år gick i konkurs visade det sig att de innestående pengarna inte täcks av den statliga lönegarantin. Sammanlagt förlorar metallarna ungefär 150 000 kronor. Den som drabbas värst förlorar 35 000 kronor. Pengarna har de tjänat in under sin tid på ABB.

Många av de anställda har arbetat länge på ABB, en del ända upp till fyrtio år. Facket anser därför att ABB bör ta sitt ansvar och betala. Men det anser inte ABB.

– Vi har inte beslutat att betala ut några pengar. Ansvaret ligger inte på vårt företag, utan på Plåtinvest, säger Per-Lennart Berg, presschef på ABB till avdelningstidningen 74:an.

Metall har ännu inte helt gett upp hoppet om att få ut pengarna.

– Det beror lite på hur köpavtalet är skrivet, vi har inte tittat klart på det. Men förmodligen är det skrivet så att ABB inte kan tvingas betala, säger Olle Andersson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.