Industriarbetarnas tidning

Färre olyckor i Bolidens gruvor

5 juli, 2001

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Antalet olyckor i Bolidens gruvor sjunker. Men ett par gruvor har redan haft flera olyckor medan mer än hälften av gruvorna är helt olycksfria.

De flesta av Bolidens gruvor har en bättre olycksstatistik i år än i fjol, men två gruvor ligger illa till. Under årets första fem månader har det varit 11 olyckor under jord och 7 ovan jord vid Bolidens gruvor. I fjol under samma period var det 15 olyckor under jord och 7 ovan jord. Det är små skillnader men tendensen pekar på färre olyckor i år än i fjol.

Det är ett fåtal gruvor som står för olyckorna. Skellefteåfälten har sex gruvor och till den sista maj i år var fem av dem helt utan olyckor.

I fjol var det Garpenbergs norra gruva som var farligast med sju olyckor och fram till den 31 maj i år har det redan inträffat tre olyckor där. Även i Renströmsgruvan har det inträffat tre olyckor i år – lika många som under hela fjolåret.

Det totala antalet olyckor sjunker. Nio av sjutton enheter är helt fria från olyckor hittills i år. Dessutom är det färre allvarliga olyckor.

– Jag upplever att skadorna har varit enklare i år än i fjol. Det har i alla fall resulterat i färre dagars sjukfrånvaro, säger Jan-Erik Pettersson, chef för Bolidens skyddstjänst.

För att få en bättre bild av vad som är farligt i gruvorna uppmuntras de anställda att rapportera även minsta lilla tillbud. Tillbud har rapporterats in i allt större utsträckning sedan 1997.

Så gott som varje vecka hålls det möten ute vid de olika gruvorna.

– Då ska arbetsmiljö vara en punkt som kommer högt upp på dagordningen och det är även där som tillbuden ska diskuteras, förklarar Jan-Erik Pettersson.

Hur mycket pengar som Boliden satsar på arbetsmiljön och säkerheten finns det inga siffror på. Det beror på att säkerhet är och ska vara en integrerad del i varje investering som genomförs.

I kväll klubbar dessutom EU-parlamentet igenom ett förslag om nya regler kring gruvverksamhet. Det gäller säkerhet i gruvorna, inventering av avfall och ansvarstagande för gruvavfall vid såväl aktiva som nedlagda gruvor.

– Bakgrunden till de nya reglerna är främst gruvolyckorna i Spanien och Rumänien, säger svenske EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt (v) som har varit med och skrivit förslaget.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.