Industriarbetarnas tidning

Isocyanater skadade Urban för livet

12 juli, 2001

Dålig ventilation gjorde att luften från måleriet spreds överallt. Färgen innehöll isocyanater. Urban Lindström skadades för livet och kan aldrig komma tillbaka till sitt gamla jobb.

I juni 1998 gjorde Urban Lindström, 33, gjorde sin sista arbetsdag på Åsele Mekaniska Verkstad. Han hade jobbat där i sju år och är fortfarande anställd, men måste byta jobb.

– Jag fick astma och har bara kvar 75-80 procent av lungkapaciteten, berättar han.

Vi träffas vid Åsele Folkets Hus. Att ses på hans gamla arbetsplats hade varit för riskabelt – den luften klarar inte Urban så bra. Han tål inte längre lukten av kemikalier och har även blivit allergisk mot doften av blommor och parfym – starka lukter över huvud taget.

– Varje andetag känns. Förr höll jag på med ishockey och andra sporter, nu kan jag bli andfådd av att bara gå uppför en trappa.

Det beror på isocyanaterna i färgerna och lackerna som användes i måleriet på verkstaden. Den dåliga ventilationen spred luften därifrån ut i verkstaden. Att det bland damm och annat som virvlade runt även fanns isocyanater visste ingen. Men det kändes att luftkvaliteten var dålig, många har genom åren haft problem med luftvägarna, en del har fått näsblod.

Urban arbetade med blästring och svetsning utanför måleriet. När det inte målades var han ofta inne i måleriet. Den dåligt fungerande utsugningen gjorde att det då fanns isocyanater kvar.

När andningsproblem och trötthet så småningom fick Urban att söka läkare fick symptomen snart läkarna att misstänka isocyanater. Så reagerade också Ulf Björk, försäkrings- och rehabiliteringshandläggare på Metalls avdelning 230 i Umeå:

– När Urban ringde och beskrev symptomen kände jag igen dom direkt. Det var som taget ur Metalls informationsmaterial.

Försäkringskassan har i två och ett halvt år hittills begrundat om detta är en arbetsskada. Men på AMF försäkring gick det betydligt snabbare. Urban har beviljats rätt till ersättning för inkomstförlust för arbetssjukdom. Vållandenämnden konstaterar bland annat att ”om en godtagbar ventilation funnits så skulle säkerligen Lindströms astma ha kunnat förhindrats”.

Till stöd för beslutet finns bland annat Yrkesinspektionens mångåriga och långa lista på fel som måste åtgärdas, bland annat den dåliga ventilationen.

– Det här är ett typiskt fall av ointresse från arbetsgivarens sida, säger Christer Eriksson som är Metalls regionala skyddsombud. I stället för att leva upp till sina skyldigheter har arbetsgivaren mer tänkt på sina kortsiktiga intressen.

Vd för Åsele Mekaniska Verkstad är Kent Risberg:

– Vi gör vad vi kan efter förmåga, ekonomin har gjort att vi inte kunnat gå fram snabbare. Dessutom är det ett problem att det inte står på färgburkarna hur farligt innehållet kan vara, produktbladen är inte fullständiga.

Urban ser nu framåt. Han har hittills levt på sjukersättning, men får nu också ersättning för inkomstförlust från AMF. Han skolar om sig till nätverkstekniker.

– Försäkringskassan måste rimligen erkänna detta som arbetsskada, säger Ulf Björk. Det innebär att man ska kompensera honom för de ekonomiska förlusterna hittills och skillnaden i lön mellan det nya jobbet och det gamla.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.