Industriarbetarnas tidning

Kritik mot facket på Viasystems

3 juli, 2001

Skrivet av KAJSA HEINEMANN

Det har blåst rejält kring telekomföretaget Viasystems Sweden AB i Norrköping de senaste veckorna. 140 av 300 anställda har varslats, tolvtimmarspass införts och förhandlingar om ägarbyte pågår för fullt. Framtiden för de anställda som finns kvar är även den oviss. Och nu hårdnar kritiken mot den lokala facklubbens sätt att hantera situationen. Flera ur styrelsen har hoppat av i protest. Först ordförande Jonny Andersson, sedan Barbara Barczenska, styrelsemedlem sedan tre år, nu uppsagd efter sexton år inom företaget.

– Facket ska kämpa för folket på golvet, inte gå ledningens ärende, säger Barbara Barczenska. Men de är rädda om sina egna jobb och det tycks gå före det fackliga arbetet, säger hon och fortsätter.

– Vi i styrelsen gjorde fel från början som inte berättade för våra medlemmar vad som var på gång. Men företagsledningen sa att vi skulle hålla det hemligt annars skulle företaget läggas ner. Ledningen har betett sig som svin, det var aldrig tal om förhandling. Jag och en till ur styrelsen ville att vi skulle ta kontakt med Metalls avdelning 12 för att få hjälp, men det var ingen respons från de andra. Därför hoppade jag av.

En av de anställda som också riktar stark kritik mot facket är Ingela Svensson, anställd på Viasystems sedan arton år. Nu har hon avskedats eftersom hon som ensamstående mamma skrev på enkäten att hon inte kan arbeta tolvtimmarspass.

– Jag är jättebesviken på facket. Att företagsledningen beter sig på ett visst sätt det vet man, men när facket beter sig illa blir man så besviken. De ska ju se till att det går schyst till, de ska vara ett skydd för medlemmar. Men vi har varken fått information eller stöd. Och att gå med på införandet av tolvtimmarspass är ju inte klokt. Som ensamstående är man helt skyddslös, säger hon.

Tillsammans med Barbara Barczenska och ett tjugotal andra kommer Ingela Svensson att samla till ett möte när semestern är över. De vill ha en omröstning av medlemmarna i facket.

– Jag hoppas att majoriteten röstar bort dem. Då kan det centrala facket gå in i stället. Det är osäkert vad vi kan göra, men de kan kanske hjälpa dem som blir kvar.

Nu funderar Ingela Svensson på att anmäla Viasystems till JämO. Inte för att tillbaka sin anställning, inte för pengar. Utan för att det inte får gå till på det här sättet.

Men meningarna om vad som pågår på Viasystems går isär, och ord står mot ord. Fackets vice ordförande Bengt-Ove Granath, som fortfarande sitter kvar i klubbsstyrelsen, håller inte med om att ledningen ålagt facket tystnadsplikt. Han menar att man aldrig under pågående förhandling uttalar sig förrän allt är klart. Han menar också att det inte varit ett lätt uppdrag att överta ett redan påbörjat förhandlingsuppdrag. Men säger att han är nöjd över att ha räddat 114 metalljobb.

– Min personliga åsikt är att de jobben kanske inte hade blivit räddade om avdelning 12 gått in. Det är vad jag törs säga och stå för, säger Bengt-Ove Granath.

Intresset för att arbeta fackligt är mycket lågt på Viasystems, berättar Bengt-Ove Granath. Och så har det varit ända sedan start för tre år sedan. När klubben i november förra året skulle ha nomineringsmöte kom styrelsen plus en person till.

– Det säger väl allt, säger Bengt-Ove Granath. Som jag ser det finns det inget stöd alls för facket bland medlemmarna här. Jag har inget emot att bli bortvald. Jag har själv funderat på att hoppa av. Det har varit alldeles för stor turbulens den senaste tiden.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.