Industriarbetarnas tidning

Pensionerade gruv­arbetare blir guider

9 juli, 2001

Skrivet av KAJSA HEINEMANN

Det händer saker i det gamla gruvsamhället Norberg, orten vars sista gruva stängdes för tjugo år sedan. Nu försöker man vända bitterhet mot framtidsoptimism, arbetslöshet mot entreprenörskap och företagsanda. Utflyttning mot stanna-kvar-på-orten-önskan.Pensionerade gruvarbetare ska lockas till att utbildas i att guida turister på sina gamla arbetsplatser. En turistjärnväg mellan Norberg och Ängelsberg håller på att byggas. Och den av armerade betong gamla gruvan Mimerlaven påminner inte längre bara om en svunnen tid. I dag är den en kulturarena för experimentella musikfestivaler, gästande teatersällskap och konstutställningar.

Det här är bara tre av ytterligare närmare tio aktuella projekt som Norbergs kommun och Fagersta kommun står bakom. Alla projekt – som går under namnet ”Framtidshyttan – ett nätverk för föreningsliv och företagsamhet i Bergsslagens industrihistoriska landskap” – arbetar för att slå vakt om den lokala kulturmiljön och kulturturismen, och tar sin utgångspunkt i Bergslagens industrihistoriska landskap. Hela tiden med fokus på lokalbefolkningen.

– Syftet med alltsammans är att verka för en positiv utveckling för regionen. Och det gör vi bäst genom att bilda nätverk, säkra sysselsättning och stärka den sociala ekonomin i föreningar som redan är verksamma i området. Men också att arbeta för en ökad handlingskraftighet bland invånarna själva, säger Dag Celsing, projektledare på Norberg kommun sedan två år. Bitterheten som finns i sådana här lokalsamhällen måste brytas. Visserligen har det sedan 1981 pågått flera kulturprojekt i syfte att stödja Norberg-borna, men det är först nu som vi kan satsa fullt ut. Och vi vet att vi måste få med oss lokalbefolkningen.

Idén om att utbilda gamla gruvarbetare till guider föddes när Dag Celsing fick oväntat besök en dag:

– En dag kom en gammal gruvarbetare på besök, han hade tidigare arbetat i Mimerlaven. Han var bitter och ville inte alls gå in i byggnaden. Men efter lite övertalning gick han ändå in och så snart han hade gått över tröskeln började han omedelbart berätta om sitt arbete – med glädje i rösten. Bitterheten hade ersatts av en sann glädje över att få prata och minnas. Det är en person vi gärna ger en guideutbildning, säger Dag Celsing.

Projektet, som finansieras genom stöd från bland andra kommunerna, staten och EU, inleddes i början av 2000 och beräknas avslutas i slutet av 2002. Dag Celsing hoppas på en förlängning till år 2006..

– Men det är viktigt att det blir ett långsiktigt resultat. Det vi gör nu får inte vara beroende av projektet i sig, utan ska kunna stå på egna ben, säger han. Kommunerna själva får inte vara en garanti för långsiktighet. Det är människorna på orten som ska stå för den.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?