Industriarbetarnas tidning

Skadades för 20 år sedan – får rätt nu

1 juli, 2001

När Christian Korshöj skadade lungorna på 1980-talet skyllde Försäkringskassan på rökning. En regeringsrättsdom ger nu upprättelse: Han skadades av isocyanater.I början av 1980-talet arbetade Christian Korshöj på LM Ericsson i Örebro med att löda och tvätta kretskort. Han fick snart lungbesvär, huvudvärk och illamående, besvär som försvann när han inte var på jobbet. Efter ett år gick det inte längre. Sjukskrivningarna avlöste varandra. Men såväl företagshälsovården som Försäkringskassan trodde inte på något samband med jobbet, utan ville i stället förklara problemen med Korshöjs rökning.

1985 fick han halv förtidspension med diagnosen nedsatt lungfunktion. Så småningom blev han helt förtidspensionerad och har de senaste 20 åren levt ett liv präglat av sjukdom och mediciner. Christian Korshöj har bland annat ständig syrebrist på grund av den kraftigt nedsatta lungfunktionen.

– Det är som en långsam kvävning.

Till detta kommer den segslitna tvisten med Försäkringskassan, som 1985 beslutade att inte anse hans lungnedsättning som arbetsskada. Trots att hans efterträdare på jobbet omedelbart fick problem – och där fanns ingen rökning att skylla på. Metall drev frågan vidare tills Försäkringsöverdomstolen 1990 slutligt avslog kraven.

Men Claes Jansson på LO-TCO Rättsskydd gjorde ett nytt försök som nyligen resulterade i att Regeringsrätten rev upp Försäkringskassans dom.

– Det är mycket ovanligt att man kan riva upp en gammal dom på det här sättet. Anledningen är att nya kunskaper ger ny belysning åt gamla arbetsskador.

De nya kunskaper som övertygat Regeringsrätten redovisas i ett utlåtande från professor Bo G Simonsson. Han konstaterar att Korshöjs lungfunktion minskade dramatiskt 1981–84, mycket snabbare än vad en rökare normalt drabbas av.Under samma tid var Korshöj med stor sannolikhet exponerad för isocyanater, skriver professor Simonsson vidare. Han hänvisar till forskningsresultat från Gunnar Skarping med flera som visar att arbete med lödning och rengöring av kretskort frigör isocyanater.

Några mätningar av isocyanater gjordes inte 1984-85. Men med hänvisning till Skarpings forskning och Korshöjs nedsatta lungfunktion då han med stor sannolikhet utsattes för isocyanater anser professor Simonsson att sambandet mellan de skadade lungorna och arbetet är klart.

Detta övertygade regeringsrätten. Och med det som utgångspunkt ska Försäkringskassan ta upp ärendet på nytt.

– Beslutet blir sannolikt livränta, jag har svårt att tro något annat, säger Claes Jansson.

På Metall anser arbetsmiljöombudsmannen Lars-Erik Folkesson att domen har mycket stor betydelse.

– Den styrker Metalls tolkning om sambanden mellan sådana här arbeten och arbetsskador. Det borde få stor betydelse för läkares bedömning av sådana fall i fortsättningen. Dessutom borde detta ha stor betydelse för andra liknade fall där man inte velat erkänna arbetsskador.

FaktaIsocyanater är kraftigt allergiframkallande. De kan orsaka luftrörsbesvär och astma och misstänks också vara cancerframkallande.Isocyanater är en grupp kemiska ämnen som används mycket inom industrin, främst vid framställning av polyuretanprodukter.Ämnena ingår i till exempel plast, lim och färg. Många yrkesgrupper är i riskzonen.Exponering för isocyanater kan förekomma vid upphettning av polyuretanplast, som vid till exempel slipning och svetsning.Metall har länge hävdat att isocyanathaltiga produkter om möjligt ska bytas ut mot ofarliga eller mindre farliga produkter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?