Industriarbetarnas tidning

Skärpt kontroll av a-kassan

5 juli, 2001

Skrivet av KAJSA HEINEMANN

Sedan a-kassereglerna ändrades i februari i år har kontrollen av a-kassan skärpts. Anmälningarna om ifrågasatt a-kassa har ökat hos flertalet kassor.- Påföljden har blivit mildare. Förr friade man hellre än fällde, kommenterar Anders Wickander, handläggare på Metalls a-kassa.

Enligt en undersökning som Dagens Nyheter gjort har 1 596 anmälningar om ifrågasatt a-kassa inrapporterats till Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams). Det är en ökning med 23 procent jämfört med samma period förra året.

Till de kassor som nu ökat antalet ifrågasättande hör Metall:

– Visst är det blivit betydligt fler ifrågasättanden sedan införandet av de nya reglerna, säger Anders Wickander. Men det var också väntat. I och med att politiker och lagstiftare infört en mildrande påföljd förväntas det också att vi ska anmäla i större utsträckning.

Införandet av de nya reglerna ser Anders Wickander som en stark kritik mot hur a-kassorna tidigare misslyckats i sin hantering av anmälningar.

-Lagförändringen kom till stånd för att man helt enkelt ansåg att förmedlingarna inte skötte sig. Det är rätt unikt att ändra i lagen för att få anställda att göra sitt jobb, säger han. Men förmedlingarna är inte dumma. Det har riktats kritik och nu förväntas det att vi skriver fler ifrågasättanden och då gör de det.

Mycket tyder på att det också är den mildrade påföljden – en sänkning av ersättningen i stället för som tidigare indragen ersättning i sextio dagar – som gör att arbetsförmedlare nu i större utsträckning anmäler.

-Straffet var ju oerhört hårt, säger Anders Wickander. Nästan tre månaders indragen ersättning. Det skulle mycket till för att en förmedlare skulle anmäla. Man friade hellre än fällde.

På Industrifackets a-kassa har man till skillnad från Metalls kassa inte märkt att antalet anmälningar ökat.

– Vi har inte märkt att antalet anmälningar blivit fler, säger Ray Olsson på Industris a-kassa. Men mitt intryck är att det blivit lättare att ifrågasätta ärenden i dag när påföljden inte är lika hård. Det ska ju mycket till för att ta försörjningen från en människa. Men för de som inte vill arbeta måste vi givetvis markera och en sänkning av ersättningen är rimlig, säger han.

Inte heller Pappers a-kassa har noterat någon ökning:

– Vi har inte märkt någon anstormning av ifrågasättanden, säger Cecilia Svensson. Jag tror jag har haft två sedan maj månad. Och det är inte mycket.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen