Industriarbetarnas tidning

71 varslas i Skellefteå

9 augusti, 2001

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Varslet vid hisstillverkaren Alimak i Skellefteå kommer inte som någon chock. Företaget aviserade redan innan semestern om att personalneddragningar i storleksordningen 70 personer skulle ske.

Först i dag blev varslet formellt klart. Det handlar om 25 tjänster på kollektivsidan och 46 tjänster på tjänstemannasidan. För tillfället är drygt 330 personer anställda vid Alimak i Skellefteå.

– I dag är det ingen arbetsbrist men lönsamheten har varit negativ de senaste månaderna, säger Jonny Nilsson ordförande i Metallklubben.

Effektiviseringar pågår, men eftersom effekterna knappast kommer att märkas före årsskiftet tycker facket att varslet läggs onödigt tidigt.

Jonny Nilsson har ännu inte fått besked om det finns pengar till olika former av åtgärder för dem som sägs upp.

Vid det senaste varslet 1997 sköttes allt bra. Då fanns det en lösning som innehåll bland annat utbildning och frivillig förtidspension.

Förhandlingarna inleds på onsdag eftermiddag. Företagets ambition är att det ”ska gå skyndsamt”.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.