Industriarbetarnas tidning

Bättre tider redan nästa år

28 augusti, 2001

Skrivet av

2001 är ett mellanår. Nästa år blir det bättre, spår LO-ekonomerna i sin höstrapport som presenterades på tisdagen.Den privata konsumtionen väntas öka redan i början av nästa år, mycket beroende på en förväntad börsuppgång och stigande fastighetspriser.

Mera osäkert är det med exporten, som i år tyngs av en kraftig nedgång för telekom- och bilindustrin som svarar för en stor del av svensk export.

– Svensk industri är konkurrenskraftig, inte minst genom den låga kronkursen som på sikt gynnar exporten, säger LO-ekonomen Lars Ernsäter.

– Statistiska centralbyråns uppgifter om orderingång visar att nedgången för bilindustrin stannat upp. Däremot ser det mörkare ut för telekombranschen.

Den ökning av sysselsättningen som inleddes 1998 bryts i år. Men redan nästa år tror LO att sysselsättningen kommer att öka igen, om än svagt.

LO:s chefsekonom Dan Andersson passade på att ge riksbanken en känga för de två senaste räntehöjningarna.

– Riksbanken har skjutit sig rejält i foten.

Räntehöjningarna var helt onödiga och bör återtas med tanke på den information om inflationen.

– Nu är det bara prestige bakom Riksbankens ovilja att sänka räntan, säger Dan Andersson.

Monika Itri-Arvidsson presenterade LO:s förslag till att ge kommunerna 10 000 nya jobb inom vården och skolan.Ge alla kommuner en äldrepeng på 5 000 kronor för varje kommuninvånare över 80 år. På så vis kan kvalitén i äldreomsorgen förbättras.Ge 100 000 kronor i barnpeng per tillkommande barn i kommuner där antalet barn ökar.Satsa på utbildning i kommunala yrken där det är svårt att få tag på folk.
Satsningarna skulle kosta drygt 3 miljarder kronor. Det har staten råd med, anser LO-ekonomerna. Överskottet i de offentliga finanserna beräknas till 100 miljarder för de kommande åren.

Landsorganisationen vill använda överskottet till att:Fondera pengar inför framtida offentliga utgiftsökningar.Investera i kommunal verksamhet.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen