Industriarbetarnas tidning

Därför nedläggning i Degerfors

22 augusti, 2001

Skrivet av

Degerfors har fått sin dödsdom en gång tidigare. Den gången räddades ståltillverkningen.

När Avesta 1992 gick samman med British Steel Stainless och bildade Avesta Sheffield hamnade Degerfors snabbt på dödslistan.

I Avesta Sheffields strukturplan fanns inte stålverket i Degerfors med.

Några år senare drog Avesta Sheffield tillbaka beslutet att lägga ner i Degerfors. Det var Degerforsfacket som under flera års hårt arbete lyckades övertyga styrelsen att låta Degerfors överleva och satsa på en nischad produktion.

En lönsam tillverkning utvecklades i två separata bolag i Degerfors.

· Dels långa produkter, Degerfors Stainless.
· Dels varmvalsad grovplåt, Hot Rolled Plate.

Det blev succé. Degerfors har i flera år varit koncernens kassako, i synnerhet långa produkter som har en lönsamhet på 30 procents avkastning på eget kapital.

I vintras förvandlades Avesta Sheffield till Avesta Polarit. Den svensk-brittiska koncernen gick ihop med finska Outokumpu Steel.

Dagens nedläggningsbeslut från Avesta Polarit väcker förvåning och upprörda känslor i Degerfors.

Eftersom inte företaget kan redovisa några ekonomiska fördelar med att flytta produktionen till England måste beslutet ses som politiskt motiverat, säger Degerfors-facken i ett gemensamt uttalande idag.

Degerfors Stainless har blivit en bricka i ett större spel, anser facket.

Inom den nya rostfria stålkoncernen Avesta Polarit satsar man på kallvalsad plåt. Innan plåten kan kallvalsas måste stålämnen som kan väga upp till 25 ton varmvalsas ner till ett par millimeters tjocklek. Det görs i de två steckelverken i Avesta och Torneå. De matas nu med stålämnen från tre stålverk – ett i Torneå, ett i Avesta och ett i engelska Sheffield.

Men företaget har nu beslutat bygga ut stålverket i Torneå så att det kan tillverka en miljon ton mer stål än idag. Då blir det överkapacietet. Stålverket i Sheffield får helt enkelt inget att göra. Företaget satsar på de orter som har både stålverk och varmvalsverk, Torneå och Avesta.

För att kompensera Sheffield flyttas därför tillverkningen av långa produkter över från Degerfors.Trots att den är mycket lönsam.

Detsamma gäller den andra delen av Degerfors – Hot Rolled Plates – där varmvalsad grovplåt tillverkas. Hot Rolled Plates tar idag sina ämnen från Avesta, men vill i framtiden att ta ämnena från Degerfors för att bli ännu starkare. Men de stålämnena ska hädanefter skeppas från England till höga transportkostnader.

Därmed missar Hot Rolled Plates också möjligheten att kunna integreras med ett stålverk – såvida inte också varmplåten i framtiden flyttas till England.

I Sheffield finns idag ingen kapacitet att valsa de långa produkter som idag valsas i Degerfors. Det jobbet tvingas man lägga ut på lego.

Degerforsfackets alternativ är att fortsätta tillverkningen av långa produkter i Degerfors.
Låt varmplåten i Degerfors – Hot Rolled Plate – få alla ämnen från Degerfors Stainless så kan Avesta koncentrera sig på ämnen till kallvalsningen, råder facken.

Den lösningen skulle enligt facket ge ”integrerade produktionsflöden, med korta ledtider, minimala transportkostnader, små lager etc. Något som den framtida konkurrenssituationen kommer att kräva.”

Facken har anlitat konsulter för att syna företagets uträkningar. Konsulterna har kommit fram till att det inte är någon avgörande skillnad i investeringskostnad mellan Degerfors och Sheffield. Det är heller ingen avgörande skillnad i produktionskostnad.

Däremot tar företaget en stor risk – tekniskt och affärsmässigt – när en fungerande verksamhet flyttas. Och inte blir det bättre av att verksamheten flyttas från en typ av företagskultur till en helt annan.

I Sheffield tillverkas få stålsorter i stora volymer. Degerfors har ett kundanpassat sortiment på flera hundra stålsorter.

Att ta denna risk i en konjunkturnedgång gör det ännu mer äventyrligt, varnar Degerforsfacken.

Om något positivt skapats hade det varit värt att ta risken, heter det i uttalandet. Men det enda som sker är att man räddar stålverket i Sheffield – på Degerfors bekostnad.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.