Industriarbetarnas tidning

Elektriska maskiner kan ge blodsjukdom

15 augusti, 2001

Skrivet av KENNETH SAMUELSSON

Personer som utsätts för elektromagnetiska fält från elektriska maskiner i arbetslivet riskerar att få leukemi. Det visar en ny studie. Svetsare och verkstadsarbetare tillhör de yrkesgrupper som ligger i riskzonen.Personer som utsätts för mer elektromagnetiska fält än genomsnittssvensken löper ökad risk att få myelodysplastiska syndrom, som är en grupp blodsjukdomar. En sjukdom som när den är godartad innebär små risker men som när den är elakartad kan utvecklas till leukemi.

– Kopplingen mellan elektromagnetiska fält och myelodysplastiska syndrom var starka och oväntade, säger Maria Albin, projektledare för studien och docent på avdelningen för Yrkes- och miljömedicin, vid Universitetssjukhuset i Lund.

Varje år får 10 av 100 000 tusen svenskar myelodysplastiska syndrom. Men bland de som utsattes för mer elektromagnetisk strålning än normalsvensken fick mellan 16 och 26 personer sjukdomen. Personer som utsattes för elektromagnetiska fält under en längre tid löpte ökad risk, liksom de som utsattes för större dos.

Bland de 324 som ingick i studien såg man också att rökare löpte större risk att få sjukdomen.

De yrkesgrupper som utsätts för mer elektromagnetisk strålning än genomsnittssvenske, och därmed befinner sig i riskzonen, är bland annat: svetsare, plåtslagare, verkstadsarbetare, skogsarbetare, smältverksarbetare, reparatörer och järnvägsarbetare.

– Dessa grupper utsätts bland annat för höga elektromagnetiska fält från de maskiner de arbetar med, säger Maria Albin.

Nu ska forskarna göra en ny undersökning för att se om resultatet blir detsamma.

Se även ’Truckförare med leukemi bör byta jobb’

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.