Industriarbetarnas tidning

Europafacket räds inte stenkastare

16 augusti, 2001

Skrivet av ELISABET HOFF

Europafacket planerar en stor facklig manifestation till EU-toppmötet i Bryssel i december. Men om det blir något svenskt deltagande är tveksamt.Europafacket, paraplyorganisation för facket i EU-länderna, har som tradition att genomföra stora fackliga manifestationer vid EU:s toppmöten. I till exempel Nice i december förra året tågade 60 000 personer under paroller om ett socialt EU.

Ett undantag gjordes för toppmötet i Göteborg i juni.

Trots kravallerna i Göteborg har Europafacket bestämt att åter samla sina styrkor till nästa toppmöte i Bryssel i december. Till Bryssel väntas även delegationer från kandidatländerna i öst.

Svenska facket har tidigare inte deltagit vid dessa sammandragningar och än finns inget som tyder på att man kommer göra det i fortsättningen heller.

– Det tillhör inte vår tradition att demonstrera på gator och torg, har LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin tidigare förklarat.

Leif Ohlsson, Industrifackets ordförande, delar den uppfattningen även efter händelserna i Göteborg.

– Vi vill förändra EU till ett folkets istället för kapitalets EU. Men det är inget man fixar på gatorna. Svenska facket pratar med ministrarna istället, säger han.

– Facket i andra länder har som tradition att gå ut på gatorna och jag förstår att de måste. Men vi har ett mycket effektivare sätt.

Leif Ohlsson har emellertid funderat på risken med att lämna arenan fri för våldsamma globaliseringsmotståndare.

– Det betyder inte att vi åker till Bryssel. Jag tror inte det i alla fall. Men om inte allmänheten ser vad vi gör i facket har vi all anledning att fundera över hur vi ska göra i framtiden.

Europafacket deltar i den så kallade sociala dialogen mellan arbetsmarknadens parter i Europa och EU-etablissemanget, och är i grunden för unionstanken och även EMU. I sina manifestationer kräver Europafacket bättre sociala villkor i unionen.

LO, tjänstemännens TCO och akademikernas Saco är medlemmar i Europafacket.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.