Industriarbetarnas tidning

Flextronics varsel var väntade

8 augusti, 2001

Skrivet av [ ] HARALD GATU

Utanför Flextronics nedläggningshotade fabrik i franska Moncel-les-Lunéville hänger en banderoll med texten: Vi är inga slavar – vi vägrar flytta.De 260 arbetarna – till största delen kvinnor – vägrar att finna sig i nedläggningen.

Och de vägrar att flytta till Laval där Flextronics tagit över franska mobiltelefontillverkaren Alcatel.

Alcatal har delvis gjort som Ericsson: sålt ut tillverkningen av mobiltelefoner till Flextronics.

Men Alcatel har problem att sälja sina mobiltelefoner. Precis som Ericsson. Och precis som Motorola, som för bara en månad sedan utdelade en stor smäll mot Flextronics. Motorola sa upp ett femårigt fett kontrakt med Flextronics. Det kontraktet har ansetts vara ett av de största enskilda outsourcing-kontrakten någonsin.

Men redan dessförinnan hade Flextronics flaggat för att 7 000 jobb försvinner. Därmed skulle vart tionde jobb försvinna. Flextronics har 70 000 anställda vid fabriker i 25 länder.

Flextronics är ett barn av dataindustrins utveckling i Kalifornien. Idag har företaget sin juridiska hemvist i Singapore. Affärsidén är att tillverka elektronik i stor skala till låga kostnader.

Från början var siktet inställt på att producera i så kallade industriparker i fyra utvalda länder: Brasilien, Kina, Mexico och Ungern.

Men det stod snart klart att en väg till expansion var att köpa upp fabriker som de gamla telekom- och elektronikföretagen inte längre ville ha.

Därför finns Flextronics idag i Sverige. Företaget köpte upp Ericssons anläggningar i Karlskrona, Visby och Katrineholm och finns även i Kumla. I Västerås köptes ABB:s kretskortstillverkning.

Med telekomkrisen skärps konkurrensen och alla jagar kostnader. När det går knackigt för Ericsson, Motorola och Alcatel försöker de vältra över kostnaderna på andra.

Precis som i bilindustrin tvingar nu de stora företagen sina underleverantörer att leverera till lägre priser. Och precis som i bilindustrin flyttas en del av underleverantörernas jobb till låglöneländer.

Flextronics återvänder till ursprungsidén att koncentrera tillverkningen till Asien, Latinamerika och Östeuropa. En timlön i den ungerska fabriken uppgår till cirka 20 kronor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?