Industriarbetarnas tidning

Gifter kartläggs

31 augusti, 2001

Skrivet av KENNETH SAMUELSSON

Metalls avdelning 173 i Luleå har tagit initiativ till ett isocyanatprojekt som vänder sig till fordonsbranschen och som ska pågå i ett och halvt år. I projektet, där ett 50-tal bil- och traktorverkstäder ingår, ska man genom en enkät kartlägga förekomsten av isocyanater på arbetsplatserna, men även kartlägga hur stora problemen med isocyanater är bland medlemmarna.

Med utgångspunkt i enkätsvaren ska sedan Metall, lokala arbetsgivare, arbetsmiljöinspektionen, företagshälsovården och försäkringskassan som också ingår i projektet, lägga fram förslag på förbättringar.

Men huvudmålet med projektet är att öka medvetenheten om isocyanater som ett arbetsmiljöproblem.

– Jag tror att många vet om problemet med isocyanater, men väljer den enkla vägen och kör huvudet i sanden. Detta vill vi ändra på, säger Curt Jonsson, projektledare och klubbordförande på Mullers i Luleå som säljer och reparerar scanialastbilarGifter kartläggs.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.