Industriarbetarnas tidning

Minskad oro på Ortviken

21 augusti, 2001

Skrivet av KENNETH SAMUELSSON

Facket har förtroende för hur SCA har hanterat efterspelet till de tre testikelcancerfallen vid Ortvikens pappersbruk.- Företaget har informerat på ett bra sätt och detta har minskat oron, säger Rolf Gatugård, huvudskyddsombud på pappersbruket.

Tidigare i år upptäcktes att tre arbetare på Ortvikens pappersbruk och en person hos en underleverantör till företaget hade fått testikelcancer. Forskare på yrkes- och miljömedicin i Sundsvall startade en utredning för att försöka hitta orsaken. Deras resultat ska presenteras i september, och till dess svävar människor i ovisshet.

– Det är klart att det finns en viss oro, men oron är mindre nu än när fallen upptäcktes, säger Rolf Gatugård.

Att oron minskat tror han beror på att företaget har lagt alla korten på bordet och att människor ser att företaget gör något åt saken. Bland annat har företaget haft åtta informationsträffar för personalen för att dessa ska kunna följa utvecklingen. Vid ett möte bjöd företaget även in externa experter som informerade. Företagets hemsida används också för att föra ut ny information.

Utöver det har företaget mätt och analyserat dammet på bruket för att se om det innehåller något som kan förklara cancerfallen. Dock utan att hitta något misstänkt.

– Vi håller också på med en kartläggning av alla kemikalier som används i produktionen. Till och med limmet som används till etiketterna på förpackningarna analyserar vi. Dessa uppgifter ska vi sedan lämna över till forskarna på yrkesmedicin i Sundsvall, säger Jan Waluszewski, säkerhetsansvarig på Ortvikens pappersbruk AB.

De som har varit oroliga har också fått möjlighet att gå och undersöka sig med hjälp av ultraljud som anses vara en bra metod för att upptäcka testikelcancer. En möjlighet som 130 personer hittills har utnyttjat.

– Vi från fackets sida tycker att företaget har skött det här jäkligt bra. Allt företaget har gjort har skett i samråd med oss och man har gått grundligt tillväga för att försöka hitta orsaken till det inträffade, säger Rolf Gatugård.

I media har det spekulerats kring orsaken till cancerfallen, men Jan Waluszewski vill inte komma med några gissningar.

– Det är onödigt att säga något eftersom vi i nuläget inte vet något. Vi vet inte ens om de tre personerna har fått samma typ av testikelcancer. Kanske finns det inte något samband mellan de tre fallen, säger Jan Waluszewski.

Från centralt håll skickar Svenska Pappersarbetarförbundet nästa vecka ut ett informationsblad till alla avdelningar med information om testikelcancer. Där ges också svar på praktiska frågor som till exempel hur man upptäcker testikelcancer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?