Industriarbetarnas tidning

Olika syn på a-kassefusk

20 augusti, 2001

Skrivet av KAJSA HEINEMANN

Det är stor skillnad mellan a-kassornas hantering av arbetslösa som fuskar med sin a-kasseförsäkringen. Personer som fuskar och tillhör Handelsanställdas förbunds a-kassa polisanmäls till exempel alltid. För arbetslösa som tillhör Metalls, Industrifackets, Grafikernas och Pappers a-kassor är polisanmälningar mot fusk däremot mycket ovanliga.Enligt en färsk halvårsrapport från Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, polisanmäldes under det första halvåret i år totalt 37 personer. Det är lika många som under motsvarande tid för ett år sedan. Sedan dess har antalet ifrågasätta ärenden ökat med hela 26 procent.

Att fuska med a-kasseersättningen kan jämföras med bedrägeri, vilket är ett brott. Ändå väljer flertalet handläggare på a-kassorna att inte polisanmäla. Varför?

– Svaret är väldigt enkelt, säger Rose-Marie Hodann på Metalls a-kassa i Stockholm. Det är vi själva som får göra polisutredningen eftersom polisen inte prioriterar sådana ärenden. Och det har vi helt enkelt inte tid med.

Sonia Sommerfelt på Grafikernas a-kassa säger att anledningen till de få polisanmälningarna är att det helt enkelt inte finns några som fuskar:

– Upptäcker vi fuskare ska vi självfallet polisanmäla, säger hon. Men några sådana ärenden har vi inte haft under de senaste två åren. Å andra sidan är vi inga poliser och ska inte heller vara det. Vi ska handlägga, inte leta fel.

Men det finns också andra mer humanitära skäl till varför handläggare väljer att inte göra polisanmälan.

– Många som fuskar med försäkringen gör det för att de inte har några pengar, säger Ray Olsson kassaföreståndare på Industrifacket. De har kanske skilt sig och befinner sig i en akut livskris, eller är ensamstående. Många gånger har de inte förstått att de har gjort fel. För dem skulle en polisanmälan bara förvärra deras livssituation, säger han och fortsätter:

– Däremot polisanmäler vi alltid de som arbetar svart och de som har varit ovanligt förslagna och satt fusket i system. Det är viktigt att visa att vi agerar vid fusk så att inte tilltron till försäkringen undergrävs, säger han.

Från Metalls, Industris, Grafikernas, och Pappers a-kassor finns under årets första halvår ingen polisanmälan alls registrerad hos Ams. Under motsvarande period förra året registrerades två fall – båda anmälda av Industrifackets a-kassa.

Handelsanställdas förbund är en av få a-kassor som flitigt polisanmäler sina fuskare. Av 14 ärenden under första halvåret i år som bedömdes som fusk, polisanmäldes samtliga.

– Visst är vi strikta men följer samtidigt bara det regelverk som Ams utfärdat, säger Ninel Jansson, ordförande i Handelsanställdas förbund. Vi har ju fått ett uppdrag som säger att vi ska polisanmäla bedrägeri. Och då är det viktigt för trovärdighetens skull att vi också gör det, säger hon.

– Men eftersom alla polisanmälningar ändå bara läggs ner utan att något händer, kan man börja undra vad Ams egentligen menar med sitt regelverk, fortsätter Ninel Jansson. Antingen ska alla följa reglerna eller så ska man lägga ner dem.

För att det ska bli lika för alla har styrelsen på Handelsanställdas förbund nu bett Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO att titta över regelverket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.