Industriarbetarnas tidning

Så lönsamt är Degerfors Stainless

28 augusti, 2001

Skrivet av

Degerfors Stainless är mycket lönsamt. Stålföretaget är till och med mer lönsamt än 1990-talets guldkalvar inom industrin enligt Dagens Arbetes granskning.

Ett sätt att mäta lönsamheten i ett företag är att titta på avkastning på sysselsatt kapital, det vill säga vad företaget tjänar före avskrivningar och i förhållande till eget kapital och skulder.

Avkastningen på sysselsatt kapital för Degerfors Stainless uppgår till 30 procent. Det borde ägarna vara nöjda med.

Det ska jämföras med landets i särklass mest lönsamma stålföretag, Sandvik.

Under 1990-talet kom Sandvik aldrig upp i 30 procents avkastning på sysselsatt kapital. Toppnoteringen uppnåddes rekordvinståret 1995 med 28 procent. Snittet för Sandvik under förra årtiondet låg på 19 procent.

Degerfors Stainless slår också världens lönsammaste lastbilsföretag, Scania, i lönsamhet mätt som avkastning på sysselsatt kapital. Rekordåren 1994-94 kom Scania upp i över 30 procent men i fjol uppgick avkastningen till 19 procent. Snittet för de senaste sju åren ligger på 23 procent.

1990-talets vinstmaskiner i svensk industri fanns i framtidsbranscherna telekom och läkemedel: Ericsson och Astra (numera Astra Zeneca).

Avkastningen på sysselsatt kapital i Ericsson under de senaste tio åren uppgår i snitt till 19 procent. Inte ens under rekordåret 1997 orkade telekomjätten över 30 procent.

I Astra var lönsamheten bättre, 29 procent. Vid två tillfällen nådde Astra över 30 procents avkastning under åren 1990-1998 innan sammanslagningen med Zeneca.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.