Industriarbetarnas tidning

Samhall stäms av Skogs- och träfacket

1 augusti, 2001

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Nästan alla anställda vid Samhall Bothnias enhet i Haparanda har flyttats ner till en lägre lönegrupp. Nu stämmer Skogs- och träfacket Samhall inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.Sommaren 2000 beslutade Samhall Bothnia AB att enheten i Haparanda skulle byta produktionsinriktning från trä till elektronik. Efter beslutet om de nya arbetsuppgifterna flyttades merparten av de 50 anställda ner till dåvarande lönegrupp två. Ett par personer i lönegrupp ett flyttades upp ett snäpp.

De anställda placerades, enligt stämningsansökan, i en ny lönegrupp innan de nya arbetsuppgifterna var aktuella.

– Det är ett pilotfall, säger Gustav Pekkala klubbordförande i Haparanda.

Enheten i Haparanda tillhör numera Metall. De anställda tillhör fortfarande Skogs- och träfacket, men de ska föras över till Metall.

Facket var emot att de anställda flyttades till en lägre lönegrupp och anser att det strider mot kollektivavtalet. De förhandlingar som har hållits både lokalt och centralt har strandat. Nu är det upp till Arbetsdomstolen att avgöra vad som är rätt.

Nu kräver facket skadestånd på 150 000 kronor för brott mot kollektivavtalet samt 10 000 kronor vardera de berörda medlemmarna. Dessutom ska effekterna av de nya lönegrupperna ses över.

– Är det så att de har förlorat lön ska de ha igen den, säger Lorents Burman, ombudsman på Skogs- och träfacket.

Ytterligare ett par enheter har bytt produktionsinriktning efter Haparanda. I Gällivare har produktionen ändrats från trä till persienner, utan att de anställda flyttats ner i lönegrupperna.

Enligt Gustav Pekkala är det svårt att jobba sig upp till en högre lönegrupp eftersom för tillfället finns väldigt lite arbetsuppgifter att utföra.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.