Industriarbetarnas tidning

Sexuell diskriminering anmäls inte

2 augusti, 2001

Skrivet av AGNETA PERSSON

Sedan lagen som förbjuder diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell tillhörighet antogs i maj 1999, har facken inte gjort mycket. Det säger Christine Gilljam, tillförordnad HomO (ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning).- Hon har helt rätt, säger Bo Andersson, ombudsman på Metall. Vi har inte gjort något och det beror nog på okunskap och rädsla. Det finns mycket fördomar även i de fackliga topparna, det märks till och med i mitt eget fikarum där diskussionerna kan gå heta.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin lovade på sitt invigningstal av årets Pride-festival i Stockholm i onsdags att utse en central person som ska se till så att fackligt förtroendevalda får utbildning i de nya diskrimineringslagarna och i hur verkligheten ser ut för homo- och bisexuella.

Metall har redan planerat in två utbildningsdagar till hösten, men lagen är det minsta problemet enligt Bo Andersson.

– Vi måste ändra våra attityder, säger han. Facket pratar om människors rättigheter – men vi måste ändra vår egen syn först.

Lagom till Pride-festivalens första dag presenterade TCO en undersökning om attityder till homosexuella. Av de nästan 1 400 personer som deltog i undersökningen visar sig kvinnor vara mest toleranta till homosexuella arbetskamrater. Bara sex procent av de tillfrågade kvinnorna är negativa medan motsvarande siffra bland männen är 30 procent.

– Det rör sig om rätt osunda arbetsplatser över lag där man som homosexuell blir ett lätt offer, säger Christine Gilljam. Det handlar ofta om trakasserier från arbetskamrater och arbetsledning, det handlar om vikariat och projektarbeten med utlovade förlängningar som inte blir av, men det handlar också om hot, hets eller våld.

Några anmälningar om diskriminering på grund av sexuell tillhörighet har så vitt Bo Andersson vet aldrig kommit in till Metall. Det visar bara hur känsligt det är att gå ut med sin homo- eller bisexualitet, menar han.

– Det är nog lättare att anmäla en diskriminering på grund av hudfärg. Jag är övertygad om att många inte ens skulle få jobb om de sa att de var homosexuella.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.