Industriarbetarnas tidning

Sörmlands Grafiska varslar 40

22 augusti, 2001

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Sörmlands Grafiska Qubecor i Katrineholm har varslat 40 anställda, varav 25 grafiker. Orsakerna är flera. Det handlar om en nedgång på tidskrifts- och annonsmarknaden. Samtidigt har tryckeriet satsat på att ny teknik och på nya administrativa rutiner, vilket också ger ett minskat behov av personal.

– Den stora biten handlar om förändringar på förpress, där 13 är varslade. Numera tar vi mest emot digitala PDF-filer och lägger in i systemet och då blir det övertalighet, berättar Mats Gustavsson i grafikernas klubbstyrelse.

Att så många som 25 grafiker är varslade kom lite som en överraskning. Grafikerna hade trott på ungefär hälften så många. De flesta av de varslade har både hög kompetens och många anställningsår inom företaget.

– Kan vi bara sälja in mera förpresstjänster bland våra kunder kanske några jobb kan räddas kvar. Företaget har hittills inte satsat ordentligt på att marknadsföra vår kompetens på det området, säger Mats Gustavsson.

Sörmlands Grafiska har i dag 395 anställda. Så sent som i maj i år blev 15 personer varslade. I slutändan fick dock alla utom de tre som fick avtalspension behålla sina anställningar.

– Nu arbetar vi med att se över hela organisationen i stället för att diskutera varje avdelning för sig, säger Mats Gustavsson. Vår målsättning från fackets sida är att det i slutändan blir färre som sägs upp.

Katrineholm har de senaste dagarna drabbats hårt av varsel, både från Flextronics samt många små verkstadsföretag som räknar med en nedgång på 20 procent på orderingången. Totalt har 568 personer på orten varslats de senaste 14 dagarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.