Industriarbetarnas tidning

Telekomleverantören Viasystems lämnar Sverige

8 augusti, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Den svenska företagsledningen tar över Viasystems i Norrköping. Rykten om att den lokala företagsledningen skulle ta över har förekommit under en längre tid. I dag får de anställda definitivt besked om att så är fallet.
Företagsledningen har under sommaren varit utsatt för hård kritik för sitt sätt att hantera varslet av 140 av 300 anställda på fabriken. Även den lokala metallklubben har fått hård kritik, bland annat för att den inte kontaktat Metalls avdelning för att få hjälp med förhandlingarna. Avhoppade klubbstyrelseledamöter berättar att fackklubben hotades med total nedläggning av fabriken om man kallade in hjälp. Det är något som företagets vd Billy Edquist nekar till.

Hård kritik har också riktats mot kraven på att de anställda som blir kvar ska gå över i tolvtimmars femskift. Innan varslen var klara skickades en enkät ut bland de anställda där de fick svara på om de ställde upp på de nya arbetstiderna eller inte. Det uppfattades som utpressning av många. Ett par personer som inte accepterade det nya schemat, har också varslats om uppsägning.

– Tolvtimmarsskiften kommer att införas den 1 oktober. Det är den information vi fått i dag, säger vice klubbordföranden Bengt-Ove Granath.

Viasystems Sweden AB är en del av den amerikanska koncernen Viasystems, enligt företagets hemsida världens största oberoende tillverkare av mönsterkort och bakplan. Viasystems tog över fabriken i Norrköping från Ericsson i december 1997. Företaget kommer att fortsätta att heta Viasystems under en tid, men ska sedan byta namn. Det är dock ännu inte känt vad företaget ska heta.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.