Industriarbetarnas tidning

Trelleborg Industri riskerar åtal

3 augusti, 2001

Skrivet av KENNETH SAMUELSSON

Efter ett fackligt larm prioriterar polisen utredningarna av tre misstänkta arbetsmiljöbrott vid däckfabriken Trelleborg Industri.Sedan 1998 har polisutredning inletts efter fyra olyckor på företaget Trelleborg Industri. I ett av fallen tog utredningen så lång tid att det blev för sent att väcka åtal. Det går inte att ställa någon till svars när preskriptionstiden löpt ut.

I de tre andra fallen hoppas polisen bli klar i tid.

– Det har sagts från högre ort att dessa tre fallen ska prioriteras. Min föresats är att utredningarna ska vara klara senare i höst, säger Jan Karlsson, som handlägger arbetsmiljöbrott vid polisen i Ystad.

Han betonar dock att han ensam har hand om arbetsmiljöbrott i åtta kommuner, och att han utöver det får sticka emellan med andra brott.

Sören Rasmussen, som är huvudskyddsombud på företaget, har lagt ner mycket jobb för att få dit Arbetsmiljöinspektionen när olyckorna inträffade. Han tycker det är mycket positivt att det verkar lösa sig.

– Hade polisen inte hunnit med att utreda det skulle det kunna ge signaler om att det går att komma undan även om man gör fel, säger Sören Rasmussen, som också framhåller att företaget har bättrat sig.

De tre ännu inte preskriberade fallen gäller en anställd som fick lättare brännskador när het ånga strömmade ut från en ventil på en vulkpress; flera anställda som utsattes för fara när ett fem kilo tungt metallock flög av en maskin (utan att träffa någon); samt en person som fick lättare brännskador i ansiktet när han svetsade bredvid en gasledning som läckte.

Det preskriberade fallet gällde en anställd som klämde fingret vid ett lyftbord.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]