Industriarbetarnas tidning

V stöder avdrag för fackavgift

22 augusti, 2001

Skrivet av ÅKE LIF

Avdragsrätt för fackavgiften – en skattesänkning med ungefär en hundralapp i månaden för vanliga LO-medlemmar – återinförs om finansminister Bosse Ringholm får som han vill.

Vänsterpartiet är positivt till förslaget, men regeringens andra samarbetsparti, miljöpartiet, tvekar. Det är läget i förhandlingarna om 2002 års budget.

I dag är bara den del av medlemsavgiften som går till a-kassan avdragsgill i deklarationen. För exempelvis en metallarbetare som betalar 300 kronor i månaden i fackavgift går knappt en tredjedel till a-kassan, och ett fullt avdrag skulle alltså innebära ungefär 200 kronor mindre i beskattningsbar inkomst.

Förslaget om avdragsrätt beräknas kosta mellan 3 och 3,5 miljarder kronor. Det är en del av de totalt 20 miljarder i skattesänkningar som finansministern föreslår och som regeringen och samarbetspartierna nu förhandlar om. Både vänsterpartiet och miljöpartiet är kritiska till stora skattesänkningar men ser olika på frågan om fackavgiften:

– Vi är positiva, säger vänsterns partisekreterare Pernilla Zethraeus till Dagens Arbete. Men vi måste ta ställning till budgetförslaget som helhet. Det kan bli svårt att få ihop alla förslag till skattesänkningar med nödvändiga sociala satsningar, därför måste prioriteringar göras.

Miljöpartiets Yvonne Ruwaida, som deltar i budgetförhandlingarna, talar om ”skattesänkningsmani” och är tveksam till avdraget för fackavgiften:

– Det är inte prioriterat för oss. Vi vill tvärtom avskaffa också avdragsrätten för avgifter till arbetsgivarorganisationer. Det här förslaget skulle kosta mer än 3 miljarder, och vi är tveksamma till alltför stora skattesänkningar.

Ruwaida hänvisar också till den fackligt-politiska kopplingen och antyder att en full avdragsrätt skulle kunna innebära höjningar av fackavgifterna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.