Industriarbetarnas tidning

1[ ]200 nya jobb på Volvo

5 september, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Den svenska arbetsmarknaden består inte bara av stora varsel. Ford har satsat en miljard i Volvo Personvagnars Torslandafabrik i Göteborg. Inom ett år räknar man med att behöva över 1 000 nya tjänster.Stefan Bengtsson och Anna-Karin Utbult är glada. Båda är 21 år och har just fått jobb på Volvo.

– Det här verkar görbra. Det är bra lön och mycket variation i jobbet, säger Stefan som har ett vikariat som verktygsreparatör på pressverken.

Anna-Karin som fått ett fast jobb som montör är också nöjd. Hon har tidigare bland annat arbetat som brevbärare, men också gått arbetslös tre månader innan hon kom till Volvo.

– Det känns toppen att få jobb. Jag har försökt få jobb här förut, eftersom jag känner folk här som tycker att det är bra.

På verkstadsklubben räknar man med att Volvo redan i dag behöver rekrytera omkring 400 personer. Men det är bara början. Inom ett år räknar Volvo med att ett helt nytt nattskift ska införas.

– Då tror vi att det blir mellan 1 200 till 1 300 nya jobb här, säger Jan Nilsson, vice ordförande i Metalls verkstadsklubb.

Volvos ägare Ford beslutade förra sommaren att Volvo ska satsa i två fabriker i Europa: Gent i Belgien och Torslanda i Göteborg.

– Det gav oss strukturfördelar att koncentrera på två fabriker. Den analysen baseras på vad det kostar att producera i de här två fabrikerna, säger Volvos presschef Ingemar Hesslefors.

Han betonar att beslutet om ett nytt nattskift inte är formellt fattat ännu. Det har skjutits på framtiden på grund av den svaga konjunkturen i bilindustrin. Men på verkstadsklubben verkar man förvissade om att nattskiftet blir av. För att möta behovet av all ny personal har företaget redan inlett ett samarbete med länsarbetsnämnden.

– Tvåfabriksbeslutet var oerhört viktigt för oss i Göteborg. Och det blir en utmaning att hitta så mycket ny personal, även underleverantörerna kommer ju att behöva anställa, säger Jan Nilsson på verkstadsklubben.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.