Industriarbetarnas tidning

Anmäl arbetsskador direkt

25 september, 2001

Skrivet av KENNETH SAMUELSSON

Anmäl arbetsskador tidigare – då minskar antalet belastningsskador. Det menar Rune Samuelsson, regionalt skyddsombud på Industrifackets avdelning 10.

Han deltog på en belastningsskadekonferens i Borås i förra veckan, som ordnats av LO-facken i Borås-Bollebygd. Enligt Rune Samuelsson är det ett stort problem att både arbetare och arbetsgivare låter det gå för långt innan något görs åt en belastningsskada.

Resultatet blir långtidssjukskrivningar och höga kostnader för samhället.

– Antalet belastningsskador hade minskat betydligt om flera hade gjort en anmälan tidigare. Men nu biter många ihop och anmäler inte förrän de redan är långtidssjukskrivna, säger Rune Samuelsson,

En arbetstagare kan förebygga allvarliga belastningsskador på två sätt. Dels genom att anmäla skadan redan vid tidiga symptom, dels genom att begära att arbetsgivaren gör en rehabutredning som utreder orsaken och vad som kan göras för att förbättra arbetssituationen.

För att arbetsgivaren ska vara skyldig att göra en rehabutredning krävs att den skadade varit korttidssjukskriven mer än 6 gånger på en 12 månadersperiod eller längre än 30 dagar.

– Men problemet är att 60 procent inte får någon utredning trots att arbetsgivaren är skyldig att göra den. Jag tror att arbetsgivarna är okunniga om vilka skyldigheter de har, säger Rune Samuelsson.

Mats Djupsjöbacka, forskare vid Belastningsskadecentrum i Umeå, var också inbjuden till konferensen. Han berättade att det redan år 1713 dokumenterades fall av belastningsskador på skrivare och notarier. Men trots stora investeringar i forskning sedan dess har vi, enligt Mats Djupsjöbacka, dålig kunskap om belastningskador.

– Vi har inte blivit speciellt mycket bättre på att förebygga skador eller veta vilken som är den bästa rehabiliteringen trots all forskning, säger han.

Mats Djupsjöbacka anser att ett sätt att minska antalet belastningsskador är att snegla på hur holländarna hanterat saken. I Sverige betalar staten den största delen av en sjukskrivning, men i Holland får arbetsgivaren betala kostnaden för det första sjukskrivningsåret om skadan är orsakad av arbetet.

Detta har lett till att det satsas mer pengar på forskning kring belastningsskador i Holland.

– I Sverige finns inget starkt incitament för företaget att minska antalet skador. De flesta gångerna företagen aktivt arbetar för att minska risken för belastningsskador är när de riskerar att en kvalificerad arbetare ska bli skadad, säger Mats Djupsjöbacka.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.