Industriarbetarnas tidning

Barn­arbetare är 2000-talets slavar

14 september, 2001

Skrivet av KENNETH SAMUELSSON

– Barn som kedjas vid sina maskiner. Det är globalisering. Det sade Neil Kearney, som företräder 10 miljoner textil- och konfektionsarbetare över hela världen.

Neil Kearney som är generalsekreteraren i ITGLWF, International Textile, Garment & Leather Workers Federation, en sammanslutning av världens textilfack, var inbjuden av industrifacket för att tala om globalisering.

Han berättar om globaliseringens baksida. Om hur klädtillverkare dammsuger världen för att hitta den billigaste tillverkaren. Detta leder till en enorm konkurrens med långa arbetsdagar, barnarbete och dåligt betalt som följd.

– Konsumenterna måste, för att kunna välja, få reda på under vilka arbetsförhållanden plagget är tillverkat och vad arbetaren har tjänat, säger Neil Kearney. Han anser också att klädimportörerna borde behandlas enligt samma princip som sexturister i Thailand.

– Importörer som köper kläder av oseriösa tillverkare borde få stå till svars enligt det egna landets lagar. Då tror jag de hade blivit mer måna om att det gick rätt till, säger Neil Kearney.

Han framhåller att 250 miljoner barn i dag arbetar inom klädindustrin. Och även om antalet barn som bytt arbetet mot skola har ökat återstår mycket att göra.

– I Nepal kedjas barn som tillverkar mattor fast vid sina maskiner. I Indien klagade en pojke över att han hade ont i kroppen och inte kunde jobba. Arbetsgivaren hängde som straff honom i ett rep upp och ner i takfläkten. Detta är 2000-talets slavar, säger Neil Kearney.

Han anser också att det borde upprättas en lista över klädtillverkare som bryter mot nationella lagar eller som inte ställer upp på de fackliga rättigheterna. Detta skulle leda till att inköpare kunde bojkotta oseriösa företag. Ett annat viktigt arbete är att föra in fackliga rättigheter i WTO, Världshandelsorganisationen. På så sätt kunde länder som bryter mot lagen bestraffas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.