Industriarbetarnas tidning

Dödsolyckor ska utredas bättre

13 september, 2001

Skrivet av AGNETA PERSSON

Olyckor med dödlig utgång på arbetsplatser ska i framtiden utredas in i minsta detalj. En haverikommission på Arbetsmiljöverket utbildas just nu för att kunna sköta uppdraget från och med nästa år.Kommissionen, som består av inspektörer och experter från hela landet, jobbar i år på prov med ungefär tio olyckor som granskas och kartläggs mycket noga. Nästa år räknar kommissionen med att kunna utreda många fler.

Fram till årsskiftet var det de olika yrkesinspektionerna runt om i landet som tillsammans med lokal expertis utredde dödsolyckorna. I och med att Arbetsmiljöverket bildades den 1 januari i år finns möjligheten att använda sig av de experter som är bäst lämpade, oavsett var i landet de finns.

– Vinsten blir en noggrannare kartläggning. Tanken är att vi på sikt ska kunna beskriva olyckorna tillräckligt bra för att förhindra dem, säger Kenth Pettersson, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Förra året inträffade 40 arbetsplatsolyckor med dödlig utgång i Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.