Industriarbetarnas tidning

”Elbolagen utnyttjar kunderna”

11 september, 2001

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

LO har granskat elmarknaden och kommit fram till att den inte alls fungerar som det var tänkt. Det finns i dag tre stora aktörer som producerar el och sätter priserna.– De stora elbolagen utnyttjar kundernas dåliga kunskaper. De höjer priserna mest för sina passiva kunder, anser LO:s tredje vice ordförande Leif Håkansson.

När elmarknaden avreglerades 1999 var syftet från regeringens sida att konkurrensen och valfriheten för kunderna skulle öka och därmed skapa en prispress. Sedan dess har de tre stora på elmarknaden; Sydkraft, Birka och Vattenfall, blivit alltmer dominerande. Inte bara äger de kärnkraftverken tillsammans, utan de har köpt upp den ena lokala energibolaget efter det andra.

– Konkurrensverket har aldrig yttrat sig emot något av förvärven, konstaterar Leif Håkansson.

Elpriserna för konsumenterna har höjts kraftigt, framför allt sedan årsskiftet, visar siffror från Vattenfall. Det handlar om nära 50-procentiga höjningar för småkunderna. Samtidigt har de satsat miljoner på informationskampanjer.

– Felet är att det inte finns någon motinformation. Konsumentverket har inte tilldelats resurser för information på det här området, förklarar Leif Håkansson.

Det visar sig också att majoriteten av elkunderna är passiva. Man bryr sin inte om att byta bolag, trots prishöjningar. Håkansson befarar att kundernas passivitet skickar signalen till bolagen att det går alldeles utmärkt att höja priserna, kunderna är ju kvar ändå.

Enligt LO är 70 procent av medlemmarna passiva elkonsumenter, och de betalar mellan 400 och nära 2 000 kronor för mycket, beroende på om man bor i lägenhet eller villa. LO jämför då priserna från de tre stora med LO:s medlems-el.

LO kräver nu att konkurrensverket ska granska priserna och att energimyndigheten och att konsumentverket ska få resurser till att informera elkunderna.

– Min slutsats är att riksdagen inte lever upp till målsättningen med reformen, konstaterar Leif Håkansson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.