Industriarbetarnas tidning

Facklig enighet i Norrsundet

4 september, 2001

Skrivet av

Stora Ensos planer att bolagisera underhållet i Norrsundet möts av skarp kritik från alla facken inom koncernen.- Det som upprör oss mest är att företaget går över huvudet på personalen i Norrsundet, säger Lars Göran Johansson, ordförande för Pappers i Grycksbo.

Sedan lång tid tillbaka pågår en tvist mellan de fackliga organisationerna och företaget vid Stora Ensos massafabrik i Norrsundet kring underhållet. Företaget vill bolagisera som man gjort i Finland och lägga underhållet i ett bolag samägt med ABB.

Facken på Norrsundet har protesterat och vill avvakta och se vad det pågående förändringsarbetet ger först. Pappers ordförande i Norrsundet har i den frågan stöd från både Sif och Ledarna.

Företaget har dock drivit frågan vidare och facken svarat med att driva frågan till central förhandling.

Nu har LO-och PTKs fackliga referensgrupp inom Stora Enso i Sverige börjat agera i frågan. Här ingår representanter för SIF, CF, Ledarna, Pappers, Skogs-och träfacket, Grafikerna och Handels.

De skriver i ett uttalande att man oroas av utvecklingen. De stöder fullt ut Norrsundets fackliga organisationer och den berörda personalen i deras önskan att få arbeta vidare med det organisationsarbete som påbörjats före den nu föreslagna bolagiseringen.

– Det är förödande för samarbetet mellan företag och personal, när påbörjade organisationsprojekt varken får slutföras eller utvärderas, skriver facken i uttalandet.

Den fackliga referensgruppen pekar på att frågan om outsourcing och bolagisering varit högaktuell inom Stora Enso på senare år. Från fackens sida anser man att företaget inte lever upp till de egna riktlinjerna för outsourcing och bolagisering. Riktlinjer som säger att det endast kan ske om det leder till klara ekonomiska eller kvalitativa vinster och att det ska ske i samråd med personalen.

Enligt referensgruppen bryter företaget mot alla dessa riktlinjer i Norrsundet.

– Genomförs bolagiseringen kan vi bara konstatera att deklarationerna mest består av tomma ord och bara används när och om de passar företagsledningen.

Facken uppmanar därför Stora Ensos företagsledning att ”göra halt” och inte genomföra organisationsförändringar över huvudet på de berörda. I stället uppmans företaget att ta tillvara den kompetens och erfarenhet som finns och utveckla fabriken i samråd och samarbete med de anställda.

– Endast på detta vis läggs grunden för en fortsatt effektiv och lönsam anläggning, skriver facken.

Från centralt håll på Pappers instämmer förhandlingsombudsman Bengt Jansson i det anmärkningsvärda att företaget inte lever upp till sina egna riktlinjer och ignorerar de anställda.

– Det bäddar inte för ett effektivt och väl fungerande företag i framtiden.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.