Industriarbetarnas tidning

Glädjebesked på Autoliv

20 september, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Drygt 200 metallare vid Autoliv i Växjö har all anledning att jubla. De har fått beskedet ingen av dem vågade hoppas på. Företaget ändrar sig och behåller produktionen i Växjö.
I maj fick de anställda beskedet att Autoliv lägger ner fabriken i Växjö och koncentrerar tillverkningen av bilstolar till Hässleholm. Men nu gör företaget en helomvänding. Produktionen behålls i Växjö.

– Vi trodde nog inte att de skulle ändra sig, även om de hade problem. Det här känns bra. Jätteroligt, säger Ricky Strandell, sekreterare i Metalls verkstadsklubb i Växjöfabriken.

Företaget motiverar sin ändring med att det varit problem med försäljningen av lokalerna i Växjö och utbyggnationen i Hässleholm.

Administration och konstruktion vid Växjöfabriken med omkring 70 jobb flyttar som planerat till Hässleholm. Men produktionen i Växjö får alltså vara kvar. Eventuellt kan antalet anställda metallare komma att minska något. Men för de flesta av de närmare 250 i produktionen betyder det att jobben är räddade och att de kan bo kvar i Växjö.

Ricky Strandell tillhör dem som redan hade börjat se sig om efter nytt jobb:

– Men nu kan jag behålla min lilla lägenhet i Växjö ett tag till, konstaterar han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.