Industriarbetarnas tidning

JämO misstror Arbetsdomstolen

17 september, 2001

Skrivet av AGNETA PERSSON

Mål om könsdiskriminering i arbetslivet bör avgöras i allmän domstol och inte i Arbetsdomstolen. Det anser jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström.Arbetsdomstolen, AD, består till större delen av företrädare från både arbetsgivare och fackliga organisationer. Dessa har ett naturligt intresse av att kollektivavtalen inte ska anses kunna lämna utrymme för någon könsdiskriminering, hävdar Borgström. Alltså riskerar mål om könsdiskriminering på arbetsplatsen dömas orättvist i AD och bör i stället avgöras i allmän domstol.

Men Annett Olofsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd, håller inte med.

– Det är i och för sig riktigt att det är kollektivavtalsparterna som sitter i AD, men parterna är ändå kompetenta att hantera dessa frågor, säger hon.

Är det inte naturligt att ni tycker att målen ska fortsätta drivas i AD eftersom ni jobbar för två av parterna?

– Våra uppdragsgivare är LO och TCO och i och med det så har vi också i uppdrag att agera i deras intresse. Men vi är samtidigt ett fristående bolag.

Den 12 september kom AD:s dom i det så kallade IVA-målet. Målet handlade om huruvida det jobb som en intensivvårdssjuksköterska vid Danderyds sjukhus utför och det jobb som en medicintekniker på samma arbetsplats utför är likvärdiga.

AD slog fast att arbetena visserligen är likvärdiga men att de för den skull inte kvalificerar de anställda för samma lön. AD godtog arbetsgivarens argument att det var nödvändigt att ge teknikern högre lön eftersom han hade en betydande alternativ arbetsmarknad. Sjuksköterskans alternativa arbetsmarknad var däremot så marginell att den saknade betydelse, enligt AD. En sådan bevisvärdering leder till att det i praktiken är omöjligt att få bifall i ett lönediskrimineringsmål, konstaterar Claes Borgström.

– Jag kan hålla med om att det finns anledning att se kritiskt på de enskilda domarna, säger Annett Olofsson. AD skulle ha ställt högre krav på arbetsgivaren att bevisa att löneskillnaden hade med något annat än kön att göra. AD gjorde en allt för svepande bedömning av arbetsmarknadssituationen. Men därmed inte sagt att AD inte skulle vara kompetent att sköta sitt uppdrag.

Lönediskrimineringsärenden är mycket ovanliga hos LO-TCO Rättsskydd. En handfull anmälningar har kommit i de sista fem åren men alla tvister har löst sig utan rättegång i AD.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.