Industriarbetarnas tidning

Oenighet om asbestavtal

14 september, 2001

Skrivet av ELISABET HOFF

Industrifacket håller på att formulera ett nytt förslag till hur de äldsta asbestoffren från eternitfabrikerna i Lomma och Köping ska få ersättning av Scancem.– I det förra förslaget ville företaget i princip avskriva sig allt ansvar, förklarar Industrifackets avtalssekreterare (förhandlingschef) Kurt Walther.

Avtalet ska gälla dem som visat symptom på asbestskador från sitt arbete på eternitfabrikerna efter att de fyllt 70 år. Dessa personer har tidigare inte omfattats av något ersättningsavtal mellan Industrifacket och Scancem (före detta Euroc).

Det första förslaget till ett avtal presenterades i vintras och var, enligt Kurt Walther, skrivet av arbetsgivaren.

– Visserligen efter diskussioner med facket. Men det var inget vi formulerat, hävdar Kurt Walther.

Industrifackets ledning gillade inte förslaget. Det var därför man låtit jurister utforma ett nytt förslag, inte på grund av den kritik som förslaget mötte internt på grund av låga ersättningsnivåer, enligt Kurt Walther.

När ett nytt förslag kan presenteras för arbetsgivaren och förhandlingar starta kan Kurt Walther inte uttala sig om.

– Det hela är ganska komplicerat. Dessa människor omfattas inte längre av något kollektivavtal. Därför har vi ingen automatisk rätt att förhandla för dem. Vi måste först ta kontakt med alla berörda för att få mandat att förhandla.

Kurt Walther tror att det rör sig om ett hundratal personer, varav många representeras av dödsbon.

De flesta har redan fått ersättning genom kollektiva försäkringar. Den ersättning det nu handlar om är ersättning från företaget som tidigare gått ut till tidigare anställda som blivit sjuka före 70 års ålder.

– Att betala ut ersättning även till äldre är inget företaget är formellt skyldigt att göra. Det är något de gör frivilligt, påpekar Kurt Walther.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.