Industriarbetarnas tidning

Ombudsmän får sämre pensioner

12 september, 2001

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Det blir sämre pensionsvillkor för de ombudsmän som LO och förbunden anställer i framtiden. Den nuvarande garantin – att pensionen ska motsvara 78 procent av efterträdarens lön – ersätts av en betydligt enklare indexberäkning, som förmodligen ger en mindre uppräkning av pensionen. Därmed blir det billigare för arbetsgivaren.Det är bara ombudsmän och förtroendevalda funktionärer som haft de riktigt förmånliga pensionsvillkoren. Villkoren för förbundens kontorister och vaktmästare har inte varit lika goda.

Enligt de tidigare reglerna har en pensionerad facklig funktionär fått pensionen höjd när efterträdaren fått löneökning. Den kopplingen har nu avskaffats.

Dessutom kommer många förbund att höja pensionsåldern. Ombudsmännen ska i fortsättningen arbeta längre än till 60 år, som är vanligt i dag.

Det nuvarande systemet innehåller villkor som blivit otidsenliga och dyrbara. Exempelvis har den ombudsman som väljer ”fel” i det statliga pensionsvalet (PPM-valet) tidigare fått kompensation genom att pensionen från förbundet blivit högre. Den garantin finns inte med i det nya pensionsreglementet.

Förändringarna behövs för att förbunden inte ska tappa kontrollen över kostnaderna för ombudsmännens pensioner.

Metall har i dag 60 år som pensionsålder. Det blir troligen en höjning till 62 år.

Pappers har 60 år som pensionsålder, och även här verkar det bli en höjning till 62 år.

Även grafikerna har 60 år som pensionsålder. Eventuell ny pensionsålder bestäms i kommande förhandlingar.

Industrifacket har 62 år som pensionsålder. Det kommer förmodligen inte att ändras.

Det nya pensionsreglementet trädde i kraft 1 januari i år. Ombudsmän som anställdes tidigare berörs vanligen inte av regeländringarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.