Industriarbetarnas tidning

Rättsosäkerhet för LO-medlemmar

27 september, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Om du hamnar i konflikt med din arbetsgivare kan du behöva en jurist. Men LO-facken har olika regler för när de ställer upp, enligt Kurt Junesjö, jurist på LO-TCO Rättsskydd. Det vill han ändra på.

Kurt Junesjö är en av dem som reagerat på en artikel i Dagens Arbete om Abdelkader Fettouhi, som åtalas efter att hans slarv startade en brand på jobbet. Junesjö anser att fallet visar på en osäkerhet om när förbunden ska bevilja rättshjälp åt sina medlemmar.

– Jag vet att det skiljer i bedömningen mellan förbunden. I många förbund saknas också en skriftlig policy för rättshjälp. Det är inte bra. Det skapar en rättsosäkerhet för medlemmarna, säger han.

Junesjö har därför en idé om att LO-TCO Rättsskydd ska föreslå för avtalssekreterarna inom LO-förbunden att man kommer överens om en gemensam policy för när rättshjälp beviljas.

– Det skulle finnas ganska fasta principer, där man beviljades rättshjälp så snart det fanns en inte alltför liten möjlighet att vinna ett ärende som har samband med jobbet, säger Junesjö.

Både Metall och Industrifacket tycker att förslaget är värt att diskutera, men kanske svårt att genomföra.

– Jag har inte varit med om att vi fått problem, men om det skiljer mellan förbunden kan det kanske vara värt att diskutera, säger Ulrika Westman, förbundsjurist på Industrifacket.

Även Erik Andersson, chef för Metalls arbetsrättsenhet, tycker att det kan vara värt att ta upp diskussionen i LO. Men han tror att det kan vara svårt att hitta gemensamma regler:

– Det skiljer väldigt mycket i förutsättningarna mellan förbunden, inte minst ekonomiskt.

Enligt Erik Andersson grundas bedömningen om någon ska beviljas rättshjälp på om det är en fråga som rör jobbet, om det finns någorlunda chanser att vinna målet och vilken påverkan en förlorad dom kan ha för andra medlemmar. Men någon skriftlig policy finns inte på Metall.

Kan det ge risk för godtycke i bedömningen?

– Nej, skriftliga regler kan lika gärna riskera att spela vår motpart i handen, så att det utnyttjas mot oss. Däremot är det viktigt att vi är generösa med rättshjälp. I dag beviljar Metall rättshjälp åt 98 eller 99 procent av alla som begär det i ärenden som rör jobbet, säger Erik Andersson.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.