Industriarbetarnas tidning

’Stadens diktare’ får Sjödinpriset

12 september, 2001

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Författaren Gösta Friberg låter slitna södermalmare och avlägsna indianer komma till tals i dikter och korta prosastycken. Han får årets Stig Sjödinpris på 40 000 kronor.Friberg får priset för ”sin rika diktning där vardagens människor och samhällets utstötta får liv och gestalt”.

Friberg har, enligt juryn, en sällsynt förmåga att skriva om människor från förr och nu. Han är en stadens diktare, samtidigt som miljöfrågorna och jordens överlevnad går som ett stråk genom hans författarskap sedan debuten 1964.

– Jag har inte så jävla fett, så pengarna kommer till användning. I bästa fall räcker det även till en resa till England för mig och min hustru Helena, säger Friberg.

Stig Sjödinpriset är instiftat av Stig Sjödin Sällskapet, Runö Folkhögskola samt fackförbunden Kommunal, Metall och Skogs- och Träfacket. Priset har tidigare tilldelats Göran Greider, Sara Lidman, Fredrik Ekelund och Tony Samuelsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.