Industriarbetarnas tidning

Tidsbegränsade jobb ökar

3 september, 2001

Skrivet av AGNETA PERSSON

Sedan 1990 har andelen tidsbegränsade anställningar ökat från 9 till 14 procent. Andelen inom Industrifacket har fördubblats på samma tid och är nu uppe i nio procent. Det visar en färsk rapport från LO.
– Det är vanligast inom branscher med okvalificerade arbetsuppgifter, säger Hans Palmqvist, utredare på Industrifacket. Värst är det på tvätterierna där visstidsanställda utgör 50 procent på sina håll.
I dag utgör drygt 14 procent av det totala antalet anställningar i Sverige någon form av tidsbegränsade anställningar. Nästan 50 procent med tidsbegränsad anställning inom LO är kvinnliga utomnordiska invandrare som bott i Sverige i högst nio år. Framför allt är det unga människor som saknar fast anställning: 46 procent av alla mellan 16 och 24 år, 29 procent av alla mellan 25 och 29 år och 16 procent av alla mellan 30 och 44.Trenden är alarmerande och riskerar att få allvarliga konsekvenser när det gäller barnafödande, hävdar LO. Den som inte kan planera sin framtid ekonomiskt drar sig också för att bilda familj, helt enkelt.
Så här vill folk inte ha det, konstaterar LO i rapporten. Att tidsbegränsade anställningar skulle vara en eftertraktad frihet är bara en myt, säger LO:s förste vice ordförande Håkan Meijer.

– Vi har inte hittat något som tyder på att de som ska ut på arbetsmarknaden inte vill ha en fast anställning, säger han.

Tillfälliga jobb leder mycket sällan till fasta anställningar, konstaterar LO. Att låta bli att tillsvidareanställa är ett väldigt bekvämt sätt för arbetsgivaren att slippa ta ansvar, säger Hans Palmqvist.

– Då slipper man vidareutbilda sin personal och man slipper varsla vid uppsägningar. Det har blivit en slit- och slängbransch där arbetsgivaren bara är intresserad av vad personalen kan här och nu.
Störst andel tidsbegränsade anställningar inom LO-förbunden har Hotell- och Restaurang med sammanlagt 27 procent. På andra plats kommer Fastighetsförbundet med 19 procent följt av Handels och Kommunal med 16 procent.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]