Industriarbetarnas tidning

Allt fler sjuka inom Pappers

29 oktober, 2001

Skrivet av

Nästan var 25:e pappersarbetare går i dag sjukskriven mer än 365 dagar.

– De långa sjukskrivningarna har fördubblats sedan 1997 och det bäddar för högre försäkringspremier i våra fritidsförsäkringar, säger Pappers kassör Robert Lundberg.

I dag omfattas 24 000 av förbundets 25 000 yrkesverksamma medlemmar av fritidsförsäkringarna GF 14 000 eller 14 100. Den förstnämnda försäkringen är ett obligatoriskt avtal som gäller alla medlemmar i en avdelning och har en månadspremie på 57 kronor. Den andra försäkringen kan tecknas individuellt med en premie på 66 kronor.

I båda fallen gäller att Pappers som förbund tecknat ett principavtal med Folksam, men att det är avdelningarna som tecknar försäkringen åt medlemmarna.

Siffror från riksförsäkringsverket (RFV) visar nu att antalet långtidssjukskrivna ökar i landet. Det gäller för både kvinnor och män, ung som gammal.

– I hela riket finns över 100 000 individer som är sjukskrivna mer än 365 dagar, säger Robert Lundberg. I Pappers handlar det om 791 medlemmar, 3,3 procent av medlemmarna.

Det här får effekter på försäkringspremierna.

– I fritidsförsäkringen ingår sjukkapital som ger ersättning efter 365 dagar och den delen har ökat kraftigt. Nästa år tvingas vi höja premierna till 63 (GF 14 000) respektive 73 kronor (GF 14 100).

Och mer kan det bli.

– Stannar inte utvecklingen av, kommer premien att öka med ytterligare 20-30 kronor per månad och medlem.

Det är inte så att förbundets ekonomi drabbas. Däremot finns det många avdelningar som betalar delar av premien åt sina medlemmar för att ge ett litet ”mervärde” åt medlemsavgiften.

När Pappers tecknade avtalet med Folksam 1977 låg de inbetalda premierna, i den delen som ger ersättning vid lång sjukskrivning, på drygt fyra miljoner kronor medan tre miljoner betalades ut från försäkringarna. Året efter hade den summan stigit till åtta miljoner medan de inbetalda premierna var oförändrade. I år går det in fyra miljoner i premier medan det utbetalda beloppet hamnar i nivå med fjolåret – 16 miljoner kronor!

– Kostnadsökningen till trots är det mest tragiska de bakomliggande orsakerna till att så många behöver sjukskrivning, säger Robert Lundberg. Eftersom arbetsolyckorna inte ökat måste orsakerna sökas i arbetssjukdomar (till exempel nacke och rygg) och det som vi kallar utbrändhet.

Vad säger Pappers arbetsmiljöombudsman Micke Jansson om att antalet medlemmar, som får sjukkapital från fritidsförsäkringen, ökat från 197 till 791 på fyra år?

– Det är krassa siffror och bekräftar det vi hör ute på avdelningarna om att långtidssjukskrivningarna ökat.

– Jag är egentligen inte särskilt förvånad. Varför skulle våra medlemmar vara annorlunda mot övriga Sverige?

För att möta utvecklingen har Pappers och arbetsgivarna i Skogsindustrierna genomfört en enkät ute på företagen för att kartlägga hur företagshälsovården fungerar.

– Vi ordnar också gemensamma konferenser kring friskvård och båda sakerna var ett resultat av den senaste avtalsrörelsen.

Micke Jansson berättar också om ett projekt uppe i Norrsundet där man försöker få bukt med långtidssjukskrivningarna med gott resultat. Ett samarbete mellan försäkringskassa, företagshälsovård och rehabilitering.

– Den här nära kontakten har gett bra resultat och sjukskrivningsnivåerna ligger där på 3-4 procent mot 5-6 procent på riksnivå. Även i Fors jobbar man på ett bra sätt med frågan, men där man ännu inte uppnått samma effekter som i Norrsundet.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.