Industriarbetarnas tidning

’Det kom med modersmjölken’

19 oktober, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Socialdemokraterna har kongress i början av november. Metalls kongress börjar i slutet av samma månad. Dagens Arbete träffade Metalls förbundsordförande Göran Johnsson för ett samtal om facket och politiken.Varför blev du socialdemokrat?
– Det kom med modersmjölken. Min morsa jobbade på en syfabrik, hon och jag var ensamma. Hon hade ett ganska lågavlönat jobb och blev fackligt aktiv i Beklädnads. På kalas och födelsedagar blev det mycket diskussion om politik och fackliga frågor. Morsan stred hårt för sin uppfattning och jag tyckte det lät bra. Det handlade om rättvisa och att människor var lika mycket värda oavsett hur mycket pengar de hade.

Kallar du dig själv socialist?
– Ja. Demokratisk socialist i den meningen som väldigt övertygade demokratiska socialdemokrater kallar sig socialister.

Hör ordet klasskamp hemma i dagens socialdemokrati?
– Ja, det tycker jag. Klasskampen i dag kanske handlar mer om dom som inte kommit in i samhället. Du har stor arbetslöshet i många invandrargrupper. Det finns dom som inte har rätt till a-kassa eller försäkringar. Sen finns en klasskamp som inte kan organiseras bort i ett demokratiskt samhälle. Den förs mellan dom som företräder kapitalet och i första hand vill ha avkastning på det och dom som företräder arbetet. Det är en ganska sund kamp som måste pågå hela tiden.

Du har sagt att den nya kvartalskapitalismen skrämmer dig. Hur då?
– Det är hysteriskt med avkastningskrav på 20 till 25 procent. När jag sitter öga mot öga med direktörer som begriper produktion så håller de med mig. Det är som när man pumpar knark i en människa. Kortsiktigt gör det jävligt gott, men på lång sikt är det dömt att misslyckas. Du smalnar av produktionen och skapar så mycket stress i organisationen att det inte finns utrymme för återhämtning.

Kan facket eller politiken göra något åt det?
– Jag tror att vi måste ha de långsiktiga kapitalisterna med oss. Att de också börjar inse att det inte går att bygga upp industriell verksamhet om man inte får vara mer långsiktig.

Finns det inget konkret politiskt förslag mot kortsiktigheten?
– Jag tror inte på en Tobinskatt eller något sådant. Självsanering vore bättre. Precis som företagen i dag inte vill ha skit på sig i form av att leverantörer använder barnarbetare, så kan det om några år vara så att det inte är kaxigt att spela Karl-Alfred inför marknaden ena kvartalet, för att nästa kvartal se aktien dyka som en sten.

Vad är viktigaste frågan för dig på sossekongressen?
– Att alla som kan jobba och vill jobba har ett jobb. Det kräver bra samhällsekonomi. Det är en väldig framgång för socialdemokratin att ha byggt upp ett överskott. En buffert behövs i tuffare tider för att försvara den generella välfärden.

Något mer än ekonomin som regeringen gjort bra?
– Trots de dåliga tiderna lyckades man investera i kunskap i universitet och högskolor. Tyvärr kan vi inte säga riktigt det samma om den vanliga grundskolan och gymnasieskolan. Den lämnar mycket övrigt att önska och där kommer vi att vara tydliga från Metalls sida, dels på vår kongress och dels framöver.
Något du inte är nöjd med i regeringens arbete?
– Höjningen av taken i a-kassan och försäkringarna har gått för sakta. Där är vi tydliga. Det måste ske en förändring.

Vad händer annars?
– Ja, det blir tufft att få ut vårt folk i en valrörelse, i alla fall att få dom att se glada ut i ansiktet.

Alla medlemmar röstar inte på socialdemokraterna. Hur försvarar du LO-fackens stöd till partiet?
– Om moderaterna har ett program som Metalls kongress tycker ska stödjas med ett antal miljoner och ett antal aktiva, så gör vi det. Men så här långt är det väldigt tydligt att det är socialdemokraterna som har det program vi vill stödja. Och där inbjuds vi att vara med och påverka både lokalt och centralt. Det är ingen dålig offert, att man vill ha metallare på olika poster och Metalls ordförande får sitta i det verkställande utskottet.

I senaste valet röstade knappt 40 procent av LO-fackens medlemmar på s. Var går gränsen?
– I Metall var det bortåt 60 procent. Men blir det omkring eller under 50 procent får frågan om samarbetet ökad aktualitet. Vad som händer då får man pröva vid det tillfället.

Det måste någon gång vara svårt att både företräda partiet och Metall?
– Har man uppfattningen att Metall ska få igenom allt av det egna programmet, kan man inte göra det. Det jag måste göra i varje situation är att kämpa med de argument vi och jag har. Om det är något som inte känns bra får man redovisa det för den egna organisationen och tala om skälen. Men om vi bara hejade på det parti som är bäst just nu får vi inte det inflytande som Metall och LO-förbunden har i dag.

Du tror att Sif och Metall på sikt blir ett förbund. Sif vill inte binda sig vid ett parti. Hur ser du på det?
– Från Metalls sida kommer vi inte att bli politiskt neutrala. Skulle en förbundssammanslagning ske i framtiden måste det finnas utrymme för att bedriva politisk aktivitet, sen får man fundera på i vilka former det kommer att ske.

Varför lägger sig Metall i stora frågor som skoldebatten?
– Vi har spänt för den här utvecklingsvagnen så hårt i Metall. Om inte lusten att lära skapas tidigt hos ungdomarna är det svårt att mobilisera dom senare i livet. För mig är grundskolefrågan samhällets kanske viktigaste jämlikhetsfråga.

Men betalar inte Metall LO för att sköta de större samhällsfrågorna?
– Det är klart att om LO låg väldigt långt framme i skoldebatten kanske vi inte behövde engagera oss. Men jag tror att det är bra om förbunden har ett eget tänk. Vi brukar inte bry oss så mycket om i fall andra ska göra saker. Det är bättre med överlapp än ingen lapp, brukar jag säga.

Lämnar Metall LO om Sif och Metall går ihop?
– Nej, det tror jag inte. Jag tror att LO och TCO också går ihop.

Urholkas inte LO:s roll som maktinstrument då?
– Nej, jag vill inte urholka LO:s roll. Det gäller att de har rätt roll, och jag tycker nya LO-ledningen har förstått det. Senaste avtalsrörelsen har vi kunnat sköta både med facken inom industrin och med LO. Vi har ett fungerande avtalsarbete med facken inom industrin, som jag tror satt märken i hela samhället. Samarbetet har skapat respekt för industrin och dess fack. Även om det också finns dom som inte gillat det.

Kritikerna har talat om svek mot LO-förbund med många lågavlönade kvinnor?
– Ja, men herregud, den här gången gick vi ut aktivt efter att vi tecknat våra egna avtal och slogs för kvinnolönerna. Det här är den bästa avtalsrörelsen som jag upplevt under min tid. Jag tror att de flesta inom LO är nöjda. På det sätt som industrin både kunde gå före, men att tunga industriförbund också kunde hjälpa kvinnoförbunden att förhandla fram bättre villkor.

I slutet av november har Metall kongress. Viktigaste frågan där?
– Det blir rätt mycket en kongress för att få fart på den fackliga utvecklingen i Metall. Vi ska skriva in folk i facket och ge dem en bra introduktion. De ska känna att facket bryr sig och är intresserade av vad de tycker och tänker.

Hur länge sitter du kvar som förbundsordförande?
– Det bestämmer medlemmarna. Jag har sagt att jag tycker att det här är ett spännande uppdrag. Det är visserligen tufft, men jättespännande. Jag har haft det sen 1993 och jag är beredd att spänna för ytterligare en kongressperiod om metallarna tycker att de har rätt ordförande. Jag tror man ska ta en kongress i sänder, jag har gjort det så här långt.

Göran Johnssons korta kommentarer om:Sveriges Verkstadsindustrier. ”Kompetenta, men jobbiga”Göran Persson. ”Vinner med tiden”Attac-rörelsen. ”Måste utvecklas”Gudrun Schyman. ”Skarp, men kortsiktig”Miljöpartiet. ”Namnet viktigare än partiet”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.