Industriarbetarnas tidning

Fler fackliga mord

11 oktober, 2001

Skrivet av ELISABET HOFF

Fackligt aktiva lever farligt. 209 personer dödades eller ”försvann” förra året runt om i världen. Farligaste landet för fackliga aktivister är Colombia, skriver fria fackföreningsinternationalen FFI i sin årliga rapport.

Dessutom arresterades 8 500 personer på grund av sitt fackliga engagemang medan 3 000 skadades. Allt enligt FFI:s rapport.

Undersökningen omfattar 140 länder. Colombia är, liksom de senaste årens rapporter, fortfarande världens farligaste land att jobba fackligt i. Andra länder som FFI riktar särskild kritik mot i årets rapport är Guatemala, Venezuela, Costa Rica, Kina, Sydkorea, Swaziland, Zimbabwe, Vitryssland och Gulfstaterna.

I förra årets rapport, för 1999, slutade summeringen för dödade och försvunna på 140 personer.

Otyglad globalisering har underminerat strejkrätten. Samtidigt har exportzonerna mer än någonsin blivit zoner utan rättigheter för arbetarna, skriver FFI i en kommentar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.