Industriarbetarnas tidning

Isocyanater på riksdagsmännens bord

16 oktober, 2001

Skrivet av KENNETH SAMUELSSON

Regeringen bör stödja den svenska isocyanatforskningen ytterligare. Det föreslår Bengt Silfverstrand, riksdagsledamot (s) i en motion till riksdagen.På senare år har problemen med den vanliga förekommande industrikemikalien isocyanater uppmärksammats. Det giftiga ämnet förekommer som ingrediens i till exempel färg och lim. Men ämnet har även hittats i jeans.

Men isocyanatforskningen vid Enheten för Arbetsmiljökemi i Hässleholm, som sorterar under Lunds universitet och leds av forskaren Gunnar Skarping, är hotad. Forskarna har sökt 12 miljoner från AFA trygghetsförsäkring, men bara fått 4,5 miljoner. Därefter har regeringen gått in med 2 miljoner till forskningen som kompensation för att regementet i Hässleholm lades ner. Men fortfarande fattas det ett antal miljoner, och Bengt Silfverstrand vill nu att regeringen stödjer forskningen eller arbetar för att hitta andra finansiärer till forskningen.

– Isocyanater finns över allt och är ett stort problem. Därför är det av nationellt intresse att denna forskning bedrivs, säger Bengt Silfverstrand.

Motionen är en fyllig historia där han ger en helhetsbild av isocyanater. Syftet är att även oinvigda riksdagsledamöter ska få en bra bild av problemet.

När motionen behandlas av riksdagen är oklart, men redan i november uppvaktas regeringen i frågan.

– Då ska jag tillsammans med Bengt Andersson, kommunalråd i Hässleholm och Arne Ardeberg, vice rektor vid Lunds universitet träffa regeringen, säger Bengt Silfverstrand.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.