Industriarbetarnas tidning

LO säger nej till höjd pensionsålder

31 oktober, 2001

Skrivet av KAJSA HEINEMANN

– Politiker vill att vi ska arbeta fram till 67 år. Men vi från LO har en annan syn, sa Håkan Meijer, LO:s förste vice ordförande, vid en presskonferens i dag när den nya rapporten ”Att åldras på arbetsmarknaden – politik för ett helt arbetsliv” presenterades. – Vi menar i stället att det måste bli lättare för människor som fyllt 60 år att trappa ner på arbetstiden, fortsatte han.

Antalet äldre människor som arbetar har sedan 1990-talet sjunkit kraftigt i Sverige. Detta trots att antalet äldre som fyllt 60 år ökar för varje år.

Tjänstemän och arbetare i Sverige går i pension vid ungefär samma tid. Men skälen ser helt olika ut. Ekonomiskt sett är arbetarna de stora förlorarna. Tjänstemännen lämnar sina arbeten med avtalspension, medan många LO-medlemmar lämnar arbetslivet på grund av sjukskrivningar eller efter en längre tids arbetslöshet. Därmed går de miste om stora pengar.

Enligt LO måste det bli ekonomiskt gynnsamt också för LO-medlemmar som fyllt 60 år att trappa ner på arbetstiden. Något som förslagsvis skulle kunna ske genom en viss subvention av uttag av delpensionen. Eller genom att införa så kallade arbetstidsbanker. Samtidigt måste samhället arbeta för att förebygga att det blir svårare för dem som fyllt 60 att falla ur arbetslive,t och lättare att återvända.

Att skapa ett arbetsliv där det är möjligt att arbeta fram till pensionsålder måste därför, enligt rapporten, vara nästa stora välfärdsprojekt. Ett arbetsliv där människor inte slås ut på grund av brister i arbetsmiljö, utbildning och utveckling.

För att nå målet föreslår LO bland annat att karensdagen vid sjukskrivning avskaffas, och att ökningen av kvälls- och nattarbete bland äldre måste brytas.

Rapporten ingår i LO:s Välfärdsprojekt och är den andra av tre rapporter som studerar människor i arbetslivet. Den första, som kom förra hösten, granskade invandrare på arbetsmarknaden. Nästa rapport ska studera människor med olika slags funktionshinder, och deras situation på arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.